NOVA STUDIJA

Sjećaju se smrti i odvajanja od tijela: Ljekari mjerili moždanu aktivnost ljudi nakon zastoja srca i šokirali se

Ljekari iz SAD i Britanije pratili su mentalne funkcije pacijenata tokom reanimacije, i otkrili šta se dešava u mozgu nakon smrti

Pacijenti prepričavali iskustva ''poslije smrti''. Instagram

M. Z.

18.9.2023

Skoro sat nakon što im je srce stalo, neki pacijenti koji su oživljeni pomoću kardiopulmonarne reanimacije (CPR) imaju jasna sjećanja na vrijeme kada su bili klinički mrtvi, a njihovi moždani valovi dok su bili nesvjesni povezani su s mišljenjem i pamćenjem, pokazala je istraga naučnika objavljena u žurnalu ''Resuscitation'', a prenosi ''ScienceDaily''.

Lucidno iskustvo

U studiji koju su vodili istraživači s Medicinske škole Grosman Njujorškog univerziteta, u saradnji sa 25 uglavnom američkih i britanskih bolnica, neki od preživjelih nakon srčanog zastoja opisali su lucidno iskustvo koje se događalo dok su oni, na prvi pogled, bili bez svijesti.

Uprkos hitnom tretmanu, manje od 10 posto od 567 proučavanih pacijenata, koji su reanimirani u bolničkim uvjetima, oporavilo se dovoljno da budu otpušteni iz bolnice. Četvero od 10 preživjelih pacijenata, međutim, sjećalo se da su na nekom nivou bili svjesni tokom reanimacije, što nisu zabilježila standardna mjerenja.

Studija je, također, otkrila da je od pacijenata kojima je mozak praćen skoro 40 posto uspjelo da povrati normalnu ili skoro normalnu moždanu aktivnost iz stanja kada je skoro nije bilo, a u nekim slučajevima su bili mrtvi skoro sat. EEG je pomoću elektroda zabilježio skokove aktivnosti gama, delta, teta, alfa i beta valova, koji se povezuju s višim mentalnim funkcijama.

Preživjeli već dugo pričaju o povećanoj svijesti i moćnim, jasnim iskustvima, navodi se u studiji. Tu je uključen osjećaj odvajanja od tijela, posmatranje događaja bez bola i nelagodnosti i preispitivanje vlastitih akcija i veza s ljudima. Ovo novo istraživanje pokazalo je da su ova iskustva smrti drugačija od halucinacija, iluzija, snova…

Sistemi inhibicije

Autori studije imaju hipotezu da, kada srce stane, mozak koji umire ukida sisteme inhibicije, tj. kočenja. Ovi procesi možda otvaraju pristup „novoj dimenziji realnosti“, kažu, uključujući jasno sjećanje na sva sjećanja od ranog djetinjstva do smrti, koje se procjenjuju iz perspektive moralnosti. Iako niko ne zna evolutivnu svrhu ovog fenomena, on otvara vrata sistematskom istraživanju o tome šta se dešava u mozgu čovjeka kada umre.

- Doktori su dugo mislili da 10 minuta nakon što srce prestane da snabdijeva mozak kisikom on trpi nepopravljivu štetu, ali naše istraživanje je otkrilo da mozak može da pokazuje znake električnog oporavka dugo nakon početka reanimacije. Ovo je prva velika studija koja pokazuje da bi ova sjećanja i promjene u moždanim valovima mogle da budu znak takozvanog iskustva smrti - rekao je dr. Sem Parnija, profesor Odjeljenja za medicinu Bolnice Languan Njujorškog univerziteta.

- Ova iskustva daju nagovještaj stvarne, ali malo poznate dimenzije ljudske svijesti koja se otkriva u vrijeme smrti. Ova otkrića mogu da nas vode do novih načina za restartovanje srca kako bi se spriječile povrede mozga - dodao je on.

Istraživanje nazvano svjesnost prilikom reanimacije ili AWARE-II pratilo je 567 muškaraca i žena koji su imali srčani zastoj u bolnici od maja 2017. do marta 2020. u SAD i Britaniji. Samo hospitaliziranim pacijentima je tokom reanimacije mjerena moždana aktivnost, dok su neki o svojim sjećanjima iz vremena reanimacije sami govorili.

Daljnja ispitivanja

Autori studije su zaključili da njihovo istraživanje niti dokazuje realnost, niti tumači značenje iskustva koje su pacijenti imali u vrijeme smrti i oživljavanja, ali da su potrebna daljnja ispitivanja ovog fenomena, piše Telegraf.rs.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.