POLARNA SVJETLOST

Stiglo novo objašnjenje o svemiru

Polarna svjetlost na svim planetama osim na Neptunu ima zajedničko objašnjenje

Svemir je još nedovoljno istražen. Facebook

M. Z.

19.7.2023

Polarna svjetlost na svim planetima osim na Neptunu ima zajedničko objašnjenje, nagovještavaju istraživači u izvještavaju od 18. jula u časopisu ''Nature Communications''. 

Nebeske emisije

Merkurova polarna svjetlost je savršenog karaktera, prenio je portal ''Science News''. Dok umjerena Zemlja dobiva nebeske svjetlosne emisije preko svojih polova, pakleni Merkur dobiva nevidljive trake rendgenskog zračenja koje se lijepe za njenu suncem obasjanu površinu.

Ali koliko god da izgledaju vanzemaljske, Merkurove rendgenske polarne svjetlosti imaju mnogo zajedničkog sa Zemljinom polarnom svjetlošću i s polarnom svjetlošću širom Sunčevog sistema, prenosi Tanjug. 

Naučnici su sada izravno pokazali da fluktuacije u Merkurovom magnetnom polju mogu odbaciti elektrone prema planeti, gdje oni na kraju padaju i izazivaju polarnu svjetlost rendgenske svjetlosti.

Taloženje elektrona

Čini se da je ovaj proces, nazvan taloženje elektrona, praktično univerzalan u Sunčevom sistemu: uzrokuje polarnu svjetlost na svakoj planeti s globalnim magnetnim poljem osim na Neptunu, navode istraživači. Čak i Mars, koji ima samo lokalizirana magnetna polja, ima polarnu svjetlost izazvanu kišom elektrona. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.