ORALNA HIGIJENA

Karijes je postao veliki problem današnjice: Kako pomoći sebi

Što se prije ukloni, prije će se zaustaviti njegovo širenje prema dubljim slojevima

Pregled zuba. Društvene mreže

Z. K.

8.5.2024

Karijes je oboljenje tvrdih zubnih tkiva koji napreduje centripetalno, što znači s vrha ka unutrašnjosti zuba, gdje zub dovodi do razaranja. Danas je karijes česta pojava, a porijeklo ima više uzroka. Karijes se javlja na površini zuba i to najčešće na griznoj površini, tako što razgrađuje caklinu i progresivno prodire u dubinu i širinu zuba, zahvatajući cjelokupnu strukturu tkiva.

Uništava plak

Prema lokalizaciji karijesnog procesa, dijeli se na karijes jamica i fisura i karijes glatkih površina, a na osnovu brzine napredovanja karijesnog procesa, dijeli se na akutni i hronični.

Prilikom svakodnevnog unosa hrane, bakterije zajedno s pljuvačkom akumuliraju čestice hrane na površini zuba u obliku nakupine koja se zove plak (bezbojni biofilm na zubima).

Nastanak karijesa uzrokuje slatka i ljepljiva hrana, koja u interakciji s bakterijama u ustima reagira tako što proizvodi kiseline koje napadaju površinu zuba. Kiselina koja nastaje u kontaktu sa zubom postepeno uništava plak i zubnu površinu stvarajući dugoročno karijes koji uzrokuje propadanje zuba.

Pravovremenost uklanjanja karijesa sa zuba je veoma bitna. Mogu se spriječiti ozbiljnija oštećenja zuba uzrokovana karijesom kao što su propadanje živca i korijena zuba. Što se prije ukloni, prije će se zaustaviti njegovo širenje prema dubljim slojevima zuba.

Izaziva komplikacije

Često se događa da karijes izazove znatne komplikacije kod djece kao što je upala živca mliječnog zuba, pa čak i nekrozu i gangrenu. Tada se takav mliječni zub, ako ne postoji drugo rješenje, nažalost mora izvaditi da ne bi ugrozio rast stalnog zuba ispod sebe.

Od velike je važnosti usmjeriti dijete da konzumira hranu bogatu vitaminima, a izbjegava velike količine slatkiša. Roditelji su obvezni vršiti redovne kontrole kako bi na vrijeme otkrili promjenu na mliječnim zubima i na vrijeme se javili stomatologu.

Postojani rezultati

Liječenje karijesa ovisi o stepenu oštećenosti zuba. Kod onih zuba gdje zubna pulpa nije oštećena, uklanja se inficirano zubno tkivo, a defekt koji je karijesom nastao se sanira materijalima za zubne ispune. Liječenje kanala korijena zuba se provodi u slučajevima upale ili infekcije zubne pulpe koje veoma često i jesu uzrok bolova kod pacijenata. Mašinskom obradom unutrašnjosti kanala i adekvatnim medicinskim sredstvima se postižu dobri i postojani rezultati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.