PREPORUKE

Da lakše utonete u san: Hrana koju je dozvoljeno jesti navečer

Određene namirnice možete jesti u bilo koje doba dana, a pogotovo prije spavanja

Hrana za noć. Facebook

Z. K.

26.2.2024

Stalno dobivamo savjete o hrani koju nikako ne smijemo jesti prije spavanja, ali jeste li znali koje je namirnice dobro jesti prije nego što utonete u san? Donosimo vam popis namirnica koje možete jesti u bilo koje doba dana, a pogotovo prije spavanja.

Puretina 

Sadrži aminokiselinu triptofan, zaslužnu za to što često zaspite ispred televizora. Triptofan, općenito, potiče spavanje pa je puretina dobar odabir namirnice koju možete pojesti prije odlaska u krevet. Uživajte u purećim prsima sa povrćem ili sendviču sa puretinom i pecivom s žitaricama. 

Jasmin riža 

Delikatesna riža blagog orašastog okusa iz tropskih područja nalazi se visoko na glikemijskom indeksu, što znači da se sporo probavlja i zbog toga se glukoza sporo ispušta u krvotok. Prema jednom istraživanju, konzumiranje jasmin riže prije spavanja prepolovilo je vrijeme koje je ispitanicima bilo potrebno da zaspu.

Žitarice sa složenim ugljikohidratima 

Namirnice pune jednostavnih ugljikohidrata (razni keksi i kolači) nisu dobar izbor jela prije spavanja, ali su zato žitarice sa složenim ugljikohidratima pun pogodak. 

Kvinoa, ječam, heljda… samo su neke od žitarica koje možete konzumirati, a odličan izbor su i pahuljice sa složenim ugljikohidratima. Slobodno ih kombinirajte s mlijekom, koje (poput puretine) sadrži triptofan i poboljšava san.

Banane 

U sebi imaju magnezij i kalij, koji opušta mišiće, a sadrže i dobre ugljikohidrate, koji će vam pomoći da zaspite.

Batat 

Ova sjajna namirnica sadrži kompleksne ugljikohidrate koji potiču san, kalij koji opušta mišiće, niskokalorična je i ne sadrži masti, zbog čega je idealna za obrok prije spavanja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.