SIMPTOMI

Glavobolju uzrokuju stres, mobitel, promjene vremena, a evo i kako

Ljekara je važno posjetiti ako primijetite da se glavobolje pojavljuju iznenadno i/ili učestalo

Kada se javiti ljekaru. Facebook

Z. K.

22.2.2024

Kad vas boli glava, vjerovatno vam je prva ideja tableta protiv bolova, ali možda bi bilo pametnije pronaći uzrok glavobolja i spriječiti njihovo ponovno pojavljivanje.

Ozbiljan problem

Za početak, dobra vijest je da su glavobolje, uprkos univerzalnom strahu, vrlo, vrlo rijetko signal tumora na mozgu. Manje od 1 posto osoba koje konsultiraju ljekara zbog glavobolja, ima neki ozbiljan problem, pokazuju statistike.

Ljekara je, ipak, važno posjetiti ako primijetite da se glavobolje pojavljuju iznenadno i/ili učestalo, ako ih prati temperatura, osjećaj suhoće u grlu te psihički problemi poput smanjenja memorije ili slabosti na jednoj strani tijela.

Ljekara biste trebali posjetiti i ako primijetite iznenadne promjene u načinu na koji vas boli glava ili učestalosti.

Svi znamo da jako sunce može izazvati glavobolju, kao i stres, ali stručnjaci tvrde da još neke stvari za koje nikad ne biste pomislili, mogu uzrokovati bol.

 Držanje telefona ramenom 

Držanje telefona između ramena i uha dok rukama obavljate neki drugi posao može potaknuti napetost u vratnim mišićima i uzrokovati glavobolju.

 Anksioznost 

Osobe niskog samopouzdanja ili anksiozni tipovi češće će patiti od migrena. To je zbog toga što su ranjiviji na stres.

 Konjski rep 

Visoki rep može, također, izazvati glavobolju, posebno nakon nekoliko sati nošenja. Šeširi ponekad uzrokuju glavobolje ili obruči i trake za kosu ako su previše stegnuti ili teški.

Nedostatak sna 

Idealno je spavati od 6 do 9 sati dnevno. I više i manje sna može uzrokovati glavobolje.

Vrijeme 

Kako se povećava temperatura u odnosu na godišnji prosjek, tako se povećava i učestalost glavobolja. Ako se, s druge strane, smrzavate, grčite mišiće, a to, također, može biti uzrok glavobolje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.