VJEČITE DILEME

Ko smije koristiti saunu

Istraživanja na ovu temu su pokazala da redovno korištenje saune prvenstveno podstiče gubitak težine, ubrzava metabolizam, čisti kožu

Ne smijete koristiti saunu ako bolujete od epilepsije. Fitness

Z. K.

2.12.2023

Većina ljudi ne zna da saunu treba koristiti samo 15 minuta dnevno i da nije preporučljiva za ljude koji imaju neke od zdravstvenih tegoba. Brojne su prednosti za tijelo i zdravlje, stručnjaci ističu da korištenje saune može biti štetno ako se pretjera.

15 minuta

Sauna je dio kulture i načina života u Norveškoj, Finskoj, Švedskoj, Rusiji... Posjeta sauni svoju ekspanziju doživjela je poslije Drugog svjetskog rata. Postoji nekoliko različitih vrsta sauna, ali svaka od njih donosi određene prednosti za tijelo i zdravlje, smatraju stručnjaci.

Istraživanja na ovu temu su pokazala da redovno korištenje saune prvenstveno podstiče gubitak težine, ubrzava metabolizam, čisti kožu, djeluje protivupalno, poboljšava cirkulaciju, otvara disajne puteve, pomaže u borbi protiv stresa i poboljšava rad i zdravlje srca i kardiovaskularnog sistema.

Uprkos brojnim prednostima, jedna stvar je ključna. Korištenje saune može biti štetno ako se pretjera, upozoravaju stručnjaci. Boravak u sauni duži od 15 minuta može dovesti do neželjenih posljedica kao što su dehidracija i ubrzani rad srca.

Bolest srca

Ne smijete koristiti saunu ako bolujete od epilepsije i bolesti srca i krvnih sudova, ako imate ugrađen stent i pejsmejker, miokarditis, endokarditis i degenerativne bolesti srca sa anginom pektoris.

Također, ljekari ističu da trudnice, osobe s oslabljenim imunološkim sistemom i svi koji se oporavljaju od operacije ne bi trebalo da koriste saunu. Savjet je i da poslije jela i alkoholnih pića treba preskočiti ulazak u saunu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.