DOBRO JE ZNATI

Znakovi da patite od migrena

Prije nego posegnete za lijekom protiv migrene, najbitnije je da utvrdite od kog tipa glavobolje bolujete

Od jake glavobolje tri puta češće boluju žene. Instagram

Z. K.

26.10.2023

Savremena medicina poznaje više od 200 tipova glavobolja, među kojima je jedna od najučestalijih migrena. Migrena može da bude i svakodnevna, ali kod većine se javlja jednom do dva puta mjesečno.

Blago pulsiranje

Riječ je o jakoj glavobolji praćenom mučninom i povraćanjem i općom slabošću zbog čega je Svjetska zdravstvena organizacija svrstala migrenu na listu prvih 10 razloga onesposobljenosti za rad, a s obzirom na to da od nje tri puta češće boluju žene, ona je među njima u prvih pet razloga odsustvovanja s posla.

U liječenju migrene najveći značaj se pridaje lijekovima antimigrenicima, koji kod većine pacijenata daju odlične rezultate. Prije nego posegnete za lijekom protiv migrene, najbitnije je da utvrdite od kog tipa glavobolje bolujete. Ovo su sigurni znaci da patite od migrene.

Pojačano čulo mirisa 

Kada migrena nastupi, sva čula se pojačavaju, a posebno osjećaj za mirise. Oni nekada izazivaju mučninu.

Pulsiranje 

Mnogi pacijenti se žale da mogu da čuju blago pulsiranje i otkucaje svoga srca u glavi, što može da bude pokazatelj da imaju migrenu. Dešava se da kada dodirnu svoju glavu, mogu da osjete venu koja pulsira.

Bljesci ili tačkice 

Kada migrena počne, može da dođe do blagog vala elektriciteta, koji se manifestira poput svjetlucavih tačkica ili kratkotrajnih bljeskova u vidnom polju.

Slabost i trnjenje 

Migrena zahvata i senzomotorne nerve, koji pod njenim dejstvom slabe. Zbog toga možete tada osjetiti malaksalost i trnce kroz čitavo tijelo.

Val mučnine 

Mnogi koji pate od migrene osjećaju mučninu i vrtoglavicu, a nije rijetko ni povraćanje. Kada se aktiviraju moždani nervi, oni utječu na crijeva, zbog čega dolazi do ovakvih tegoba.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.