TRIKOVI

U kupovinu nikad ne idite gladni

Dobro proučite reklamne letke, sastavite popis potrebnih namirnica, kartice ostavite kod kuće...

Niža cijena neke robe ne podrazumijeva odmah i lošiju kvalitetu. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

27.2.2019

Prosječna četveročlana porodica mjesečno na hranu potroši 40 posto kućnog budžeta. Cijene hrane iz dana u dan rastu, pa je neophodno dobro planirati i pribjeći nekim trikovima kako bismo barem malo uspjeli uštedjeti na toj stavci.  

Akcije i sniženja

Stručnjaci savjetuju - u kupovinu hrane nikad ne idite umorni ili gladni, jer ćete u korpu natrpati mnoštvo nepotrebnih namirnica i grickalica. Prije polaska u kupovinu proučite reklamne letke trgovačkih centara, informirajte se o akcijama i sniženjima, a obavezno napravite popis namirnica koje vam trebaju i strogo ga se pridržavajte.

Trebate znati da su osnovne namirnice uvijek na rubnim dijelovima supermarketa, a one najjeftinije spuštene su na najniže police. U kupovinu ne biste trebali voditi djecu jer su za njih police slatkišima poput magneta.

Pomoći će i plaćanje gotovinom. Kartice ostavite kod kuće a u nabavku ponesite samo onoliko gotovine koliko ste izračunali da vam treba za namirnice s vašeg spiska. Ako kupujete samo te namirnice, srezat ćete mjesečne troškove za hranu za deset posto!

Ako sedmični jelovnik sastavljate prema reklamnim lecima, pripremajući jela od namirnica koje su na akciji, mjesečne troškove za hranu možete čak i prepoloviti.

Znajte da visoka cijena ne garantira kvalitet. Ne morate kupovati brendove jer niža cijena neke robe ne podrazumijeva odmah i lošiju kvalitetu.

Koristan prostor

Pri svakom odlasku u kupovinu budite sam svoj kontrolor i pratite potrošnju. Vodite šoping-evidenciju, zapisujte sve što kupujete. Kad otkrijete na koje namirnice trošite najviše novca, lakše ćete znati gdje treba „zakočiti“.

Stari zamrzivač nemojte baciti, smjestite ga u ostavu ili podrum i imat ćete koristan dodatan prostor za skladištenje namirnica. Zamrznuto meso, povrće i voće mogu mjesecima sačuvati okus i kvalitet, ali i popraviti stanje na vašem računu.

Ne zovite dostavu

Kupovinom brze hrane trošite gomilu novca. Za isti iznos koji date za dviju naručene pizza možete kupiti kilogram piletine ili pola kilograma mljevenog mesa i uz to još neko povrće i voće te skuhati i pojesti zdrave obroke.

Zavirite u drugi red

Uobičajena je praksa da proizvode poput jogurta, mliječnih namaza, pudinga i pakiranog mesa koji nisu najsvježiji ili kojima je gotovo istekao rok trajanja trgovci stavljaju u prvi red polica kako bi kupce naveli da kupe upravo njih. Zato uvijek takve namirnice uzimajte iz drugog reda, iza onih prvih izloženih.

Kuhajte unaprijed  

Ako kuhate veću količinu hrane odjednom uštedjet ćete vrijeme, ali i novac potrošen na struju ili plin. Hranu zatim rasporedite na porcije te spremite u zamrzivač. Od ostataka hrane napravite nove obroke. Uz malo temeljca i začina od ostatka pečenja napravite gulaš.

Kupujte rjeđe, računajte...

Umjesto svaki dan, po namirnice odlazite jednom sedmično ili dva puta mjesečno. Kupovinom većih količina namirnica u većim pakiranjima dodatno ćete uštedjeti. U kupovinu ponesite kalkulator te računajte koliko košta vaša korpa. Tako ćete izbjeći „šok“ na blagajni.


Žalite se

Kada je kupljena namirnica pokvarena, ukiselila se, ima plijesan, polomljena je... bez suzdržavanja je vratite ili zamijenite ispravnom. Hrana je skupa, a za svoj novac morate dobiti odgovarajući kvalitet. I obvezno provjerite rok trajanja proizvoda - onima na popustu najčešće brzo istječe.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.