ZDRAVLJE U KUĆI

Ukusno, zdravo – ali umjereno

U hrani treba uživati umjereno, a to pravilo se ne odnosi samo na crno vino, kruh ili deserte

Avaz.ba

21.11.2017

Umjerenost je važna i kad u prehrani koristimo zdrave namirnice jer uvijek postoji šansa da ćemo konzumirati previše “dobrih stvari”, neovisno o tome radi li se o orašastim plodovima, ribi, lisnatom povrću ili cjelovitim žitaricama. U nastavku saznajte kojih pet zdravih namirnica može postati opasno ako ih konzumirate u prevelikim količinama.

 1. Brazilski oraščići

Ovi (veliki) oraščići poznati su kao najbolji izvor selena, elementa koji igra ključnu ulogu u reprodukciji i koji je veliki saveznik tijelu u borbi protiv raznih infekcija.

Samo jedan brazilski oraščić može pružiti 90 mcg selenija, što je gotovo dvostruko više od količine koja je potrebna svakog dana. Povremeno grickanje brazilskih oraščića je u redu, no svakodnevna konzumacija može predstavljati rizik otrovanja selenom.

Simptomi su otpadanje kose, problemi s probavnim sistemom, neurološki problemi, vrtoglavice, pa čak i srčani udari i zatajenje bubrega! Da bi se izbjegli mogući problemi treba ograničiti konzumaciju na dva-tri brazilska oraščića nekoliko puta sedmično.

2. Špinat, cvekla, blitva

Ne treba posebno napominjati da je svaka od ovih namirnica prava bomba hranjivih tvari, ali, one sadrže i velike količine oksalata, prirodnih sastojaka koji imaju ulogu probiotika i hrane dobre bakterija koje se nalaze u crijevima.

Međutim, ako ste skloni bubrežnim kamencima, konzumacija hrane bogate oksalatima može samo pogoršati stanje, budući da će bubrezima biti teško filtrirati ove sastojke. U tom slučaju najbolje bi bilo izbjegavati namirnice bogate oksalatima, ili konzumirati alternative kao što su kupus i karfiol.

 3. Tuna iz konzerve

Tuna iz konzerve cjenovno je pristupačna, praktična te bogata proteinima i važnim omega-3 masnim kiselinama. Međutim, u njoj se može pronaći i nešto žive, koja može oštetiti nervni sistem u male djece te spriječiti pravilan razvoj njihovog mozga.

U većim količinama živa može biti opasna i za odrasle, no stručnjaci još uvijek nisu sigurni koliko konzervi tune bi trebali pojesti kako bi se simptomi (ukočenost, problemi s vidom i pamćenjem) doista pojavili.

Ipak, trudnice, dojilje i žene koje pokušavaju ostati trudne, ne bi trebale jesti više od jedne konzerve tune sedmično.

4. Crveno meso, kamenice, bijeli grah

Sve ove namirnice odličan su izvor željeza, a ono igra ključnu ulogu u dostavljanju kisika u mišiće. I dok manjak željeza može učiniti slabima i umornima, prevelike količine željeza mogu dovesti do zatajenja jetre!

Doduše, većina ljudi bori se s manjkom ovog minerala u organizmu stoga je predoziranje željezom jako rijetka pojava, pogotovo ako vam je hrana jedini izvor željeza.

Ali, ako uzimate dodatke prehrani (u kojima se nalazi i željezo), dobro bi bilo posavjetovati se s nutricionistom kako bi uravnotežili svoju prehranu i dodatke koje eventualno uzimate.

5. Smeđa riža

Složeni (zdravi) ugljikohidrati sinonim su za zdravu prehranu, ali riža je također dobra u apsorbiranju arsena, elementa koji se prirodno pojavljuje u zemlji i vodi.

Smeđa riža upija još i više ovog teškog metala nego što je to slučaj s rafiniranom. Arsen je poznat kao kancerogen, no stručnjaci se slažu da zbog toga ne morate potpuno izbaciti smeđu rižu iz prehrane. Umjesto toga konzumirajte je povremeno, a u prehranu ubacite i ostale cjelovite žitarice.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.