SJAJNE LOKACIJE

Zbog paprenih cijena na Jadranu i plitkih džepova: Bh. rijeke i jezera kao alternativa morskoj obali

Noćenje s doručkom na Boračkom jezeru može se pronaći za 40 KM

Boračko jezero, Japodski otoci i vodopad Kravica. Bljesak - Facebook

Meliha Smajkic

19.6.2024

Dok je većini građana BiH plitak džep za ljetovanje u Turskoj ili Egiptu, a morska obala zbog paprenih cijena smještaja i usluga nedostižna, pogotovo u susjednoj Hrvatskoj, dotle je značajan broj onih kojima su daleko privlačnije plaže na brojnim bh. jezerima i rijekama.

Strani turisti

Da BiH obiluje sjajnim lokacijama uz jezera i rijeke, kojima se godinama dive strani turisti, nije nepoznanica, ali u posljednje vrijeme sve više domaćih turista, upravo u takvim mjestima, bira alternativu razvikanom Jadranskom moru.

Ponuda je ogromna, od Boračkog, Prokoškog, Papraskog, Ramskog, Plivskog i inih jezera, sve do kompleksa slanih Panonskih, kao i do rijeka od Neretve do Une.

Boračko jezero: Popularna destinacija. Bljesak.info

Iz Turističke zajednice Hercegovačko-neretvanskog kantona kažu nam da sve više domaćih turista traži i aktivniji odmor, pa su, uz tradicionalne sadržaje na rijekama i jezerima, sve zastupljeniji rafting, kajaking, biciklizam i brojne druge aktivnosti u prirodi.

Iako sve zavisi od preferencija gostiju, u Hercegovini, navode, svako može pronaći za sebe mjesto i sadržaje za odmor.

Boračko jezero je vrlo popularno, gdje se noćenje, prema dostupnim podacima s platformi za rezervaciju smještaja i slično, u sezoni može pronaći za 40 KM s doručkom za odraslu osobu. U pojedinim objektima noćenje za djecu do šest godina je besplatno, a za mališane do 12 godina cijena je dvostruko manja. Petodnevno noćenje za pet osoba moguće je pronaći i po cijeni od 650 KM.

Japodski otoci: Od smještaja do raftinga. Facebook

Na Jablaničkom jezeru noćenje košta ponegdje i 30 KM, a za više osoba objekti se iznajmljuju između 200 i 250 KM.

Vodopad Kravica. Facebook

Na Japodskim otocima u „Una aqva“ centru cijena raftinga s uključenim jednim noćenjem košta 188 KM, a vikend rafting je 262 KM. Kada je riječ o smještaju, na tom području se apartmani mogu pronaći po cijeni od 50 KM, glamping od 60 KM, a boravak u kućicama na drveću košta 200 KM.

Vodopad Kravica

Ramsko jezero bilježi sve veću popularnost, u čijoj blizini se mogu pronaći objekti za smještaj po cijeni od 70 KM. Također, opcija za odličan odmor je i područje Ljubuškog, zbog svojih vodopada Kravica i Koćuša, ali i rijeke Trebižat. Na području Ljubuškog petodnevni boravak za dvoje odraslih i jedno dijete može se pronaći po cijeni od 600 KM s uključenim doručkom.

Stolac sve traženiji

U brojnim hercegovačkim mjestima u špici sezone su prilično zauzeti kapaciteti. Velika je potražnja za kućama i vilama od Mostara do Stoca, koji nakon puštanja u promet ceste prema Neumu, ali i prelijepe Bregave, postaje sve traženija destinacija. U Stocu pet noćenja za četveročlanu porodicu košta već od 450 KM.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.