SAVJETI

Ovaj uređaj nikad ne uključujte u produžni kabl: Lako može dovesti do požara u kući

Vatrogasci upozoravaju da produžne kablove ne treba preopterećivati, što svi radimo

Držite sve kablove i utičnice dalje od velikih potrošača struje. Facebook

E. Ag.

18.6.2024

Vatrogasci upozoravaju da produžne kablove ne treba preopterećivati, što svi radimo. Kada se u njega uključe televizor, računar i lampa, dodatno uključivanje još i klime, naprimjer, može dovesti do požara u domu. Većina proizvođača klima-uređaja preporučuje direktno uključivanje u zidnu utičnicu, a ne u produžni kabl. Nikada ne treba uključivati velike uređaje u produžni kabl.

Mjere opreza koje štite od požara

1. Produžni kabl redovno provjeravajte, odnosno sve kablove uključene u njega i zamijenite ih ako primijetite da su oštećeni.

2. Držite sve kablove i utičnice dalje od velikih potrošača struje (frižider, zamrzivač, šporet), ostavljajući dovoljno prostora oko uređaja kako bi se spriječilo pregrijevanje. Uvijek isključujte iz struje uređaje koji nisu u upotrebi.

3. Ne ostavljajte uključene laptop i punjač za telefon danima u produžnom kablu, jer mogu da se pregriju i izazovu požar. Izbjegavajte pretjerano savijanje produžnog kabla kako se ne bi oštetio.

4. Ne koristite oštećene utikače i utičnice na produžnom kablu.

5. Produžni kabl treba da bude odgovarajuće dužine. Ako je previše kratak, može da bude pod velikim opterećenjem i uzrokuje pregrijavanje.

6. Držite produžni kabl dalje od direktne sunčeve svjetlosti i izvora toplote (šporet, naprimjer).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.