SARAJEVO

Inspekcija kontrolirala prenoćišta i agencije

A. NALO

5.3.2018

Od početka godine kantonalni tržišno-turistički inspektori su, primjenjujući odredbe Zakona o turizmu KS i Odluku o visini boravišne takse, kontrolirali 28 objekata koji nude usluge smještaja i 13 putničkih agencija.  

- Obračunata boravišna taksa kod kontroliranih subjekata za period koji je obuhvaćen kontrolom iznosi 44.586 KM, koja je u istom iznosu uplaćena na račun Turističke zajednice KS. U kontroliranom periodu kod navedenog broja subjekata ostvareno je 24.390 noćenja i 11.894 gostiju - kazala je Vildana Brdarić, portparol Kantonalne uprave za inspekcijske poslove (KUIP).

Zbog utvrđenih nepravilnosti inspektori su izdali šest prekršajnih naloga u iznosu od 7.600 KM, od čega četiri putničkim agencijama i dva ugostiteljima koji pružaju usluge smještaja. Kazne su dobili zbog neposjedovanja rješenja nadležnog organa o ispunjavanju minimalno-tehničkih uvjeta te neizvršenja rješenja izdatog za naplatu boravišne takse.

- U 2017. godini inspektori su kontrolirali 402 ugostiteljska objekta koja pružaju uslugu smještaja u KS. Provjeravali su prijavljuje li se boravak, naplaćuju li se i uplaćuju boravišne takse. Zbog nepravilnosti u oblasti turističke djelatnosti inspektori su izdali 45 prekršajnih naloga u vrijednosti od 43.900 KM, a donijeli su i 46 rješenja o otklanjanju utvrđenih nepravilnosti te pet rješenja o zabrani rada - rekla je Brdarić.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.