RIJEČ STRUKE

Šta je trohanterični burzitis i koji su simptomi

Problem može izazvati i stres na mekim tkivima kao rezultat abnormalnog ili lošeg položaja zgloba ili kosti, kao i druge bolesti ili stanja

Uobičajeno stanje koje se lako liječi. Ilustracija

Piše: Z. Karić

6.12.2021

Zglob kuka je jedan od najvećih i najjačih zglobova u ljudskom tijelu.

 

Meka tkiva

Ali kuk može izdržati udarce, a kada se to dogodi, možemo osjetiti bol, kaže dr. Edin Buljugić, fizijatar.

- Jedan od primarnih uzroka bola u kuku je burzitis, koji je upala burze. Ove vrećice ispunjene tekućinom nalaze se oko tijela i služe kao jastučići između kostiju i mekih tkiva, kao što su mišići, tetive i koža. Svaki kuk ima dvije velike burze. Vanjska tačka kuka, koja se zove veći trohanter, ima burzu koja se zove trohanterična bursa. Druga bursa, na unutrašnjoj strani kuka, naziva se iliopsoas bursa - kaže dr. Buljugić.


Dr. Buljugić: Uzrok ozljeda. Avaz

Kada se vanjska burza kuka upali, dodaje naš sagovornik, imate trohanterični burzitis. Također, poznat kao sindrom trohanterične boli (GTPS), to je uobičajeno stanje i lako se liječi.

- Trohanterični burzitis može biti rezultat jednog ili više od sljedećih događaja. Povreda u predjelu kuka. To može uključivati padanje na kuk, udaranje kukom o neki predmet ili ležanje na jednoj strani tijela duže vrijeme. Igranje ili radne aktivnosti koje uzrokuju prekomjernu upotrebu ili ozljede područja zglobova. Takve aktivnosti mogu uključivati trčanje uza stepenice, penjanje ili stajanje u dužem vremenskom periodu - govori dr. Buljugić.


Štitna žlijezda

Također, ističe dr. Buljugić, tu je i nepravilno držanje.

Ovo stanje može biti uzrokovano skoliozom, artritisom lumbalnog (donjeg) dijela kičme i drugim problemima s kičmom.

- Trohanterični burzitis može izazvati i stres na mekim tkivima kao rezultat abnormalnog ili lošeg položaja zgloba ili kosti (kao što su razlike u dužini nogu ili artritis u zglobu), kao i druge bolesti ili stanja. To može uključivati reumatoidni artritis, giht, psorijazu, bolest štitne žlijezde ili neobične reakcije na lijekove. U rijetkim slučajevima, burzitis može biti posljedica infekcije - navodi dr. Buljugić.


Koji su sve načini liječenja oboljenja

Ciljevi liječenja trohanteričnog burzitisa uključuju smanjenje boli i upale (otekline), očuvanje pokretljivosti i sprečavanje invaliditeta i recidiva. Preporuke za liječenje mogu uključivati kombinaciju mirovanja, utega, toplote i hladnoće, kaže dr. Edin Buljugić.

- Naprednije opcije liječenja uključuju nesteroidne protuupalne lijekove. Također tu su i injekcije kortikosteroida koje daje vaš zdravstveni radnik. Injekcije djeluju brzo kako bi se smanjile upala i bol - dodaje dr. Buljugić.

U liječenje spada, dodaje naš sagovornik, i fizikalna terapija, koja uključuje niz vježbi pokreta i utege. Neke od procedura koje se najčešće koriste su toplotna terapija, terapijski ultrazvuk, elektroterapija, vakuum terapija i masaža.

- Nakon provedene fizikalne terapije pristupamo programu vježbanja fokusiranog na poboljšanju pokretljivosti i jačanju mišića. Operacija se preporučuje kada drugi tretmani nisu efikasni - kaže dr. Buljugić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.