SKUPŠTINA KS

Sindikat protiv prijedloga da se policajcima zabrani boravak u ugostiteljskim objektima: A gdje će jesti policajac koji radi na terenu?

Memić je predložila izgradnju menze u sklopu nove centralne zgrade MUP-a KS. Policajci moraju ući u ugostiteljski objekt, navodi Ećo

Da li policija u restorane treba da ide samo po službenoj dužnosti. Facebook

D. Rahmanović - D. Hadžović

26.4.2024

Nezavisna zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo Arijana Memić podnijela je na sjednici u srijedu inicijativu da se policijskim službenicima zabrani posjeta ugostiteljskim objektima tokom radnog vremena.

Upućena inicijativa

- Upućujem inicijativu prema Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo. Podnosim inicijativu da se izvrši izmjena Zakona o radu, odnosno Pravilnik o radu policijskih službenika KS, u smislu da se boravak policijskim službenicima za vrijeme trajanja radnog vremena, ali u svakom slučaju izvan radnog vremena ako su u tom trenutku uniformirani, boravak u ugostiteljskim objektima, uključujući one u sklopu benzinskih pumpi, izričito dozvoli samo po službenoj dužnosti, kad je njihovo prisustvo potrebno – rekla je Memić.

Memić: Izvršiti izmjene Zakona o radu. Avaz

S tim u vezi, predložila je izgradnju menze u sklopu nove centralne zgrade MUP-a KS, te kantina u Policijskim upravama u kojima bi policijski službenici imali pristup "zdravom i kvalitetnom obroku".

Moraju da jedu

Sadik Ećo, predsjednik Sindikata policije KS, u razgovoru za "Dnevni avaz“ naveo je kako je podnesena inicijativa besmislena.

- Policajci moraju pauzu napraviti, da uđu negdje da jedu, piju; rade po 12 sati. Mora napraviti pauzu, doručkovati, ručati. Policajci imaju pravo na pauzu, 25 minuta imaju pravo na pauzu – navodi Ećo.

Ećo: Možete li vi raditi 12 sati da ne jedete. Avaz

Ećo posebno skreće pažnju na činjenicu da veliki broj policajaca radi na terenu i da je svraćanje na pauzi u neki od ugostiteljskih objekata naprosto nužnost.

- Policajci moraju ući u ugostiteljski objekat, nebitno da li je u pitanju ćevabdžinica, buregdžinica ili restoran, ta inicijativa nije dobra. Možete li vi raditi 12 sati da ne jedete? Policajci nemaju gdje drugo otići, mi nemamo ugostiteljske objekte u našim prostorijama da jedemo, a nije ni logično da neko s terena dođe u stanicu da jede, a bezbroj puta policajci prekinu pauzu jer moraju na intervenciju – kazao je Ećo.

Još nije poznato kako će drugi zastupnici reagirati na ovu inicijativu Memić, no čine se da su policajci odlučno protiv nje.

Vaučeri na terenu

Memić je predložila i da se ispita mogućnost, prednosti i rizici uvođenja sistema vaučera za policijske službenike na terenu kada im je konzumacija obroka u spomenutim objektima opravdano onemogućena.

- Smatram da ćemo ovakvim pristupom, ne samo poboljšati sliku o policijskim službenicima, već osigurati da svi policijski službenici svoje radno vrijeme zaista provode u službi, te se približiti standardima koji već važe u zemljama EU – kazala je Memić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.