KORISNO

Koje medikamente koristiti da se ublaže bolovi u kukovima

Možda ćete imati više uspjeha s akupunkturom, masažom ili kiropraktičkom prilagodbom

Možda ćete imati više uspjeha s masažom. Ilustracija

Piše: Z. K.

23.9.2021

Nesteroidni protuupalni lijekovi (NSAID), poput „ibuprofena“ i „naproksena“, uobičajeni su način da se oslobodite bolova u kuku, napominje dr. Edin Buljugić.

- Ako ih ne možete uzeti (možda zbog alergija ili želučanih problema), umjesto toga, probajte „acetaminofen“. Zamolite svog ljekara da vam preporuči najbolju vrstu i dozu za vaše stanje te da se uvjeri da su ti lijekovi protiv bolova sigurni za vas - savjetuje dr. Buljugić.

U nekim slučajevima, dodaje on, bol u kuku dio je većeg problema, poput artritisa, povrede ili stisnutog živca. S ovim uvjetima bit će vam potrebno nešto jače za bol.

- Ako imate reumatoidni artritis (RA), vaš ljekar bi vam mogao preporučiti steroid za ublažavanje upale ili biološki lijek koji djeluje s dijelovima vašeg imunološkog sistema koji izazivaju upalu zglobova - kaže dr. Buljugić.

Ako tradicionalne terapije ne djeluju, govori dr. Buljugić, prijeđite na pristup um – tijelo.  Možda ćete imati više uspjeha s akupunkturom, masažom ili kiropraktičkom prilagodbom. Naoružajte se strpljenjem te budite svjesni svojih ograničenja i nemojte ih prekoračivati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.