RIJEČ STRUČNJAKA

Dr. Edin Buljugić za "Avaz": Bol u koljenu ublažite vježbama

Nosite cipele s dobrim gaznim slojem kako biste smanjili rizik od klizanja, kaže dr. Buljugić

Postoje različiti uzroci boli u koljenu. Facebook

17.2.2024

Ako patite od bolova u koljenu, svakodnevni život može biti vrlo izazovan. Postoje različiti uzroci boli u koljenu, a mogu biti uzrokovani ozljedom, infekcijom ili istrošenošću zgloba koljena.

Predugo sjedenje

Osim toga, rizik od razvoja tegoba koljena povećava se kako starimo, dobivamo na težini, ako se bavimo sportom ili ako ne hodamo pravilno. Prema riječima Edina Buljugića, fizijatra, ovo su načini kako ublažiti bolove u koljenu.

- Prvi način je izbjegavanje predugog sjedenja. Vježba gradi jake mišiće oko zglobova, što pomaže u sprječavanju ozljeda. Kad se koljeno dovoljno odmori, vratite se vježbama. Vježbe u vodi niskog intenziteta ili tai chi dobre su opcije. Ali nemojte pretjerivati ili ćete riskirati veću bol – navodi dr. Buljugić.

Dr. Buljugić: Koristiti štap. Facebook

Dodaje kako treba izbjegavati rizik od klizanja, izleta ili padova.

- Nosite cipele s dobrim gaznim slojem kako biste smanjili rizik od klizanja. Odaberite one s niskim potpeticama s mekim, gumenim potplatima. Držite hodnike i stepenice u svom domu dobro osvijetljenim i čistim podovima od stvari o koje biste mogli saplesti – kaže za portal „Avaza“ dr. Buljugić.

Osjećate se nestabilno, govori dr. Buljugić, koristite nešto da vas stabilizira dok se krećete.

- Odaberite čvrst, snažan i lagan štap s gumenim vrhom i ručkom za lako hvatanje. Držite ga pod uglom od 45 stepeni kako biste bili sigurni da je prava visina. Pronađite onu u boji ili stilu koji vam se sviđa pa ćete vjerojatnije koristiti. Također, važno je paziti i na težinu. Višak kilograma dodatno opterećuje koljena i povećava rizik od bolnog artritisa i ozljeda. Ali čak i umjeren gubitak težine može ga poboljšati – ističe dr. Buljugić.

Razmislite o akupunkturi

Sitne iglice stavljaju se u kožu oko bolnog zgloba. Istraživanja pokazuju da može ublažiti bol kod artritisa koljen. Potražite nekoga ko je obučen i iskusan. Mnoge države licenciraju akupunkturiste.

- Mišići oko koljena mogu se stegnuti, što može dovesti do bolnih ozljeda. Svakodnevno istezanje može spriječiti to i bol u mišićima. Pitajte svog liječnika ili fizioterapeuta za lagane poteze koji će vam pomoći da se podignete prije hodanja ili bilo koje druge aktivnosti – kaže dr. Buljugić.

Razgovarajte s ljekarom

- Ne morate se sami nositi s bolom u koljenu. Vaš ljekar će vam možda prepisati lijekove ili vam dati injekciju steroida. Također bi mogli razgovarati s vama o operaciji zamjene istrošenih zglobova ili ligamenata. 

Primjena fizikalne terapije je jako korisna alternativa za probleme sa koljenom. Kod pacijenata sa bolovima u koljenu primjenjujemo: analgetske struje (TENS, IFS, DDS), magnetoterapija, svjetlosna terapija, TECAR terapija, deep oscilation, terapijski ultrazvuk, manuelnu masažu i terapijske vježbe.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.