ZDRAVSTVENI PROBLEMI

Uništavaju naša crijeva: Ove tri namirnice dovode do opasnih bolesti

Kroz hranu najviše unosimo zdrave materije, ali i one štetne

Bol u stomaku. BASS URGENT CARE

D. R.

20.7.2023

Danas, sve više ljudi pati od problema sa crijevima, kao što su gasovi, nadimanje, poteškoće sa varenjem, nervozna crijeva. Nezdrav život, ishrana i manjak fizičke aktivnosti glavni su uzročnici toga. Kroz hranu najviše unosimo zdrave materije, ali i one štetne.

Doktorica Šeron Koen (Sharon) otkriva koje tri namirnice najviše oštećuju sluznicu crijeva i dovode do potencijalnih problema i bolesti. U pitanju su prerađena hrana, gluten i previše šećera!

Prerađena hrana

Prerađena hrana je podvrgnuta mnogim proizvodnim procesima kako bi se dodatno produžio rok trajanja. Zbog toga se u njoj nalaze aditivi i konzervans.

- Aditivi, konzervansi i vještački sastojci u prerađenoj hrani mogu iritirati sluznicu crijeva. Pored toga, obično imaju malo vlakana i mnogo nezdravih masti, što može negativno da utiče na zdravlje crijeva. Da biste to izbjegli, odlučite se za cijelu, neprerađenu hranu kao što su voće, povrće, cijela zrna i nemasni proteini - kaže ona.

Gluten

Trend dijete i ishrane bez glutena godinama dobija veliku popularnost. Doktorica savjetuje izbacivanje žitarica iz ishrane koje sadrže gluten kao što su pšenica, ječam i raž. Ove žitarice mogu da izazovu imunološku reakciju i gastrointestinalno oštećenje kod pacijenata osjetljivih na gluten i celijakije. Takođe, gluten može da izazove upalu crijeva.

Previše šećera

Šećer izaziva zavisnost, može vremenom da dovede do taloženja masti i rizik od dijabetesa, pa čak i do ozbiljnih zdravstvenih rizika kao što su bolesti srca. Međutim, oni su takođe opasni za sluznicu crijeva.

- Ishrana bogata rafinisanim šećerima i vještačkim zaslađivačima može da poremeti ravnotežu crijevnih bakterija. Štetne bakterije i kvasac razmnožavaju se zahvaljujući šećeru, što može da doprinese upali crijeva - ističe doktorica.

Nasuprot tome, ona preporučuje zdravije zamjene kao što su med, javorov sirup ili stevija u umjerenim količinama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.