KORISNO

Zašto smo gladni ubrzo nakon doručka

Što više hranljivih vlakana jedete, to duže treba da se svare, pa ćete duže i biti siti

Z. K.

Što više hranljivih vlakana jedete, to duže treba da se svare

Foto: Ilustracija


Jeste li se ikad pitali kako to da ste gladniji nakon doručka nego kada uopće ne doručkujete? Razlog za to je nivo šećera u krvi. Kada jedemo ugljikohidrate - čiji se unos i preporučuje za doručak - tijelo ih konvertira u glukozu koja ide u naš krvotok. Nivo glukoze onda raste, a što brže raste, brže i opada – uzrokujući osjećaj gladi, letargiju i potrebu za slatkišima. 

Razlika između zdravih cijelih žitarica i rafiniranog šećera i bijelih ugljikohidrata upravo je u trajanju tog procesa pretvaranja u glukozu.

Što više hranljivih vlakana jedete, to duže treba da se svare, pa ćete duže i biti siti. Organizmu je potrebno duže da svari proteine, hranljiva vlakna i masti, pa konzumiranje ovih namirnica uz ugljikohidrate za doručak pomaže da duže budete siti.

  • Zobene pahuljice uz voće i orahe duže će vas držati sitim

    Zobene pahuljice uz voće i orahe duže će vas držati sitim

    Foto: Ilustracija


Zobene pahuljice uz voće i orahe duže će vas držati sitim nego ako jedete samo pahuljice. Ili, jaje s avokadom i komadom tostiranog hljeba.

Da bi se izborilo s glukozom, tijelo počinje proizvoditi inzulin. Kada pojedete obrok koji je bogat rafiniranim ugljikohidratima, pankreas se treba izboriti s naglim porastom glukoze u krvi, pa počinje proizvoditi inzulin što brže.

Međutim, to često rezultira uklanjanjem previše glukoze iz krvi, pa onda pada nivo šećera i zbog toga posežete za keksom, kako biste unijeli još šećera.

Zbog toga, komad hljeba namazan džemom pojeden za doručak ne može nas dugo držati sitim. Jedno od rješenja može biti i da malo pomjerite doručak, odnosno da ne jedete čim ustanete.

Više o temi Doručak

SAVJETI
Greške koje pravimo za doručak
ISTRAŽIVANJA
Nedoumice oko doručka
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na