OBRATITE PAŽNJU

Stomatolog upozorio na grešku kod pranja zuba zbog koje možete imati loš zadah

Svi se ujutro probudimo s lošim zadahom, ali, ako ne nestane nakon pranja zuba, možda činite jednu uobičajenu grešku

Loš zadah je znak da ne perete temeljito unutrašnjost usta. Facebook

M. Z.

19.2.2024

Svi znamo koliko je važno prati zube dva puta dnevno, ali to ne jamči svjež dah.

Međutim, problem ne proizlazi samo iz toga što ujutro zaboravimo očistiti zube zubnim koncem ili koristiti tekućinu za ispiranje usta. 

Unutrašnjost obraza

Dokazano je da temeljito pranje zuba nakon buđenja i prije spavanja sprečava nakupljanje plaka u ustima, koji može uzrokovati bolesti desni i karijes, prenosi Mirror.

Dr. Daz Singh, vodeći stomatolog u Ollie and Darsh Liverpool, kaže da ne smijete zanemariti obraze prilikom četkanja. Prema riječima stručnjaka, preskakanje tog dijela usta može rezultirati lošim zadahom i mogućim problemima s oralnim zdravljem.

- Pranje zuba ključni je dio održavanja dobre oralne higijene i važno je uključiti jezik i unutrašnju stranu obraza u rutinu oralne njege. Jezik i unutrašnja strana obraza mogu sadržavati značajan broj bakterija, čestica hrane i mrtvih stanica. Zanemarivanje tog područja može omogućiti bakterijama da napreduju, pridonoseći lošem zadahu, stvaranju plaka i drugim problemima s oralnim zdravljem. Loš zadah najčešće uzrokuju bakterije u ustima, posebno na jeziku - rekao je dr. Singh.

Jezik leglo bakterija

Stomatolog savjetuje da je najučinkovitiji način za liječenje lošeg zadaha redovno struganje jezika.

Četkanje ili struganje jezika pomaže u uklanjanju bakterija odgovornih za neugodne mirise. Plak, ljepljivi film bakterija, može se nakupiti na površinama zuba, jezika i unutrašnje strane obraza.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.