ZVUČI KAO POČETAK VICA

Bosanac, Italijan, Nizozemac i Čileanac otišli na svadbu Ircu: Ovo je događaj koji je promijenio historiju podzemlja

DEA je uspjela da ubaci svoje agente u "Burdž el Arabi“ u kome su se skupile zvanice i tada kreće razbijanje super-kartela

Za sve je kriva svadba u Dubaiju. Platforma X - Facebook

E. Ć.

27.4.2024

Bosanac, Italijan, Nizozemac i Čileanac otišli na svadbu Ircu zvuči kao početak nekog vica, ali je zapravo sve osim toga.

U pitanju je događaj iz jula 2017. godine, tačnije vjenčanje Daniela Kinahana, vođe ozloglašenog irskog narkokartela koji se našao na meti američke DEA koja je uspjela da ubaci svoje agente u hotel u Dubaiju u kome se ceremonija odvijala. 

Dokopali se spiska zvanica

Agenti su uspjeli da se dokopaju spiska zvanica na kome je bilo nekoliko njima dobro poznatih imena, trebalo im je vremena da shvate o čemu se zapravo radi.

Daniela Kinahana je američka agencija za borbu protiv droga (DEA) već dugo vremena pratila, on je i dan danas jedna od najtraženijih osoba na svijetu, a DEA je za njim raspisala nagradu od 5 miliona dolara koja će biti isplaćena onome ko im dojavi informacije koje će pomoći u njegovom hapšenju. 

Kinahan je vođa jedne od najmoćnije, ali i najnasilnije irske kriminalne organizacije, čije je sjedište bilo u glavnom gradu Irske, Dablinu. Ali, kada je policija pojačala pritisak, Kinahan je pobjegao prvo u Nizozemsku, pa u Španiju, da bi se na kraju skrasio u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, u Dubaiju.

Daniel Kinahan. Facebook

Irac nije slučajno izabrao baš tu destinaciju za svoju bazu jer u to vrijeme UAE nisu hapsili i izručivali ljude sa poternica, čak ni SAD. Amerikanci su mogli samo da gledaju irskog mafijaša, a onda su saznali da se Kinahan ženi. 

DEA je uspjela da ubaci svoje agente u jedan od najluksuznijih hotela na svijetu "Burdž el Arabi“ u kome su se skupile zvanice. 

Povezali o čemu se radi

Na novcu se nije štedjelo, nije štedio ni domaćin ni gosti, a onda su se agenti dokopali spiska zvanica. Na spisku je bilo mnogo iriskih prezimena, ali i nekih potpuno nekarakterističnih za Irce. Kada su u agenciji proverili ta imena, shvatili su da su se na jednom mjestu skupili neki od najmoćnijih kriminalaca na svijetu, državljanin BiH Edin Gačanin, Italijan Rafael Imperiali, Nizozemac marokanskog porekla Radvan Taži, Čileanac Rikardo Rikelme Vega...

Tek kada su iz DEA poslali pitanja drugim policijskim agencijama i nacionalnim policijama i kada su stigli odgovori istina je izašla na vidjelo, stvoren je prvi svjetski super-kartel. Svako od nabrojanih bio je stručnjak u svom poslu, Edin Gačanin je imao kontakte sa proizvođačima kokaina u Peruu i mogao je da nabavi drogu po niskoj cijeni, Radvan Taži je bio na čelu kriminalne organizacije koja je kontrolisala Roterdam i Antverpen, dvije luke preko koje kokain ulazi u Evropu, Italijan Imperioli je bio član napuljske Kamore i u tom trenutku drugi najtraženiji kriminalac u Italiji i stručnjak za pranje novca, Čileanac Vega je bio na čelu organzacije ubica koja je mogla da zaštiti interese superkartela u Južnoj Americi. 

Umjesto da se međusobno bore za prevlast, oni su se svi ujedinili i napravili multinacionalnu kriminalnu korporaciju.

Edin Gačanin Tito. Facebook

Zapravo, tek kada su zaplijenjena dva servera, jedan u Kanadi, drugi u Kostariki, preko kojih su članovi superkartela komunicirali kriptovanim porukama sistemom PGP, pretečom Sky ECC aplikacije, policija je dobila potpunu sliku o čemu se radi. 

Ispostavilo se da su članovi grupe među sobom razmijenili čak 3,6 miliona poruka, kao i da su postali najveći pojedinačni snabdjevači kokainom Zapadne Evrope. Policijska računica je bila da su na švercu narkotika zaradili neverovatnih 30 milijardi eura. 

Većina bosova boravila je u Dubaiju, sigurni da neće biti izručeni a u tom trenutku su svi imali potjernice koje su za njima raspisale ili njihove domovine ili neke druge evropske zemlje.

Dogodilo se nezamislivo

Ali, tada je promijenjena historija. UAE su izložene ogromnom pritisku kako SAD, tako i EU i na kraju je usvojen sporazum između Europola i UAE i Dubaji je prestao da bude utočište za svjetski kriminalni džet-set. 

Dogodilo se nezamislivo, počeo je „lov“ na članove superkartela. Hapšeni su jedan po jedan, slati u države koje ih potražuju i osuđivani. Radvan Taži je u Nizozemskoj osuđen na doživotnu robiju zbog nekoliko ubistava, među kojima su brat i advokat čovjeka koji je svjedočio protiv njega. Čileanac Rikelme Vega je osuđen na 11 godina u Nizozemskoj, a prema nekim informacijama priprema se i nova optužnica protiv njega.

Italijan Imperioli je također uhapšen i izručen Italiji, gdje je osuđen, a prema izvještajima pojedinih medija započeo je da sarađuje sa italijanskom policijom.

Edin Gačanin je uhapšen u novembru 2022. godne, ali je neko iz Nizozemske "zakasnio“ sa slanjem papira u UAE i Gačanin se našao na slobodi. Kasnije je ponovo uhapšen i 2023. je priznao krivicu na nizozemskom sudu i dobio je 7 godina zatvora i kaznu od milion eura. 

Ovih dana je pohapšena i mreža njegovih saradnika u Bosni i Hercegovini, a osim kriminalaca, iza rešetaka su se našli i korumpirani zvaničnici. U toj akciji u BiH su osim lokalne policije učestovali i agenti Europola, DEA i FBI, što dovoljno govori o važnosti te operacije.

Zapravo, od svih vođa superkartela, organizacije koja je prije skoro sedam godina šokirala policije svijeta, na slobodi je samo čovjek koji je, na neki način, odgovoran za njihov pad – irski mafijaš Daniel Kinahan. 

On je pobjegao iz Dubaija 2022. godine, a nije isključeno da mu je neko i dojavio šta se sprema. Nagradu za njegovo hapšenje od 5 miliona dolara još niko nije naplatio, piše Nova.rs.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.