ZDRAVLJE

Osteoporozu treba spriječiti na vrijeme

Gustoća kosti smanjuje se postepeno te u početku nastanka osteoporoza nema simptoma

Avaz.ba

21.12.2017

Kosti postepeno povećavaju gustoću do maksimalane gustoće koja se postiže oko 30 godine života, nakon čega se polako smanjuje. Ako tijelo nije sposobno regulirati sadržaj minerala u kostima, gustoća kosti se smanjuje, a kosti postaju lomljivije, što dovodi do osteoporoze.

 Kalcij, fosfor i vitamin D

Kako starimo, raste i strah od nastanka osteoporoze koja kosti čini slabima i podložne prijelomima. Osteoporozu je lakše spriječiti nego liječiti te je potrebno na vrijeme tijelu osiguravati potrebnu količinu minerala kao što su kalcij i fosfor, koji ih čine čvrstim i gustim.

Vitamin D također ima značajnu ulogu u prevenciji nastanka osteoporoze jer je nužan za apsorpciju kalcija iz hrane i ugradnju u kosti. Zato treba koristiti svaku mogućnost da se kraće vrijeme provede na otvorenom, na suncu, no svakako je potrebno zaštiti se od štetnog UVA zračenja.

Hrana za kosti

Na kvalitet kostiju također povoljno djeluju magnezij, kalij i lizin. Namirnice koje sadrže lizin su soja, grah, mlijeko, sir, slanutak, amaranth, leća. Uzimanje dvije čaše mlijeka bogatog kalcijem i vitamina D svaki dan pomaže u povećanju gustoće kosti u zdravih žena srednjih godina koje prije nisu uzimale dovoljne količine kalcija i vitamina D.

Vježbe s opterećenjem kao što je hodanje ili penjanje uz stepenice, također povećavaju gustoću kosti. Za prevenciju i liječenje osteoporoze mogu se koristiti različite vježbe, ali dizanje utega se pokazalo posebno efikasnim za formiranje snažnih kostiju. Ako ste starija osoba i malo se krećete, u svoju svakodnevnu rutinu uvedite šetnju.

 Kako prepoznati da prijeti osteoporoza

Nekoliko testova za procjenu gustoće kosti može pomoći u dijagnozi ove bolesti. Najtačniji test je dvojna rendgenska apsorpcimetrija (DXA, engl. dualenergy xray absorpciometry), u kojoj se koriste male doze zračenja - manje od onih što se koriste za rendgensko snimanje - za mjerenje gustoće kosti.

Manje od 5 posto ljudi s osteoporozom ima sekundarnu osteoporozu kao posljedicu drugih bolesti ili lijekova. Uzrok mogu biti:

1. hronična bolest bubrega,

2. endokrine bolesti (osobito bolesti štitne, paratiroidne i nadbubrežne žlijezde),

3. lijekovi kao što su kortikosteroidi, barbiturati, antiepileptici i prekomjerne količine hormona štitne žlijezde.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.