NAJMLAĐI MINISTAR

Usame Zukorlić za "Avaz": Moja uloga u ovom ambijentu je najteža, želim biti most pomirenja između dva naroda

Ne može jedan narod ispaštati zbog nečovječnih zlodjela pojedinaca ili grupa

Usame Zukorlić. Instagram

4.5.2024

Usame Zukorlić, predsjednik Stranke pravde i pomirenja i sin rahmetli muftije Muamera Zukorlića, izabran je za ministra u Vladi Srbije koju će predvoditi Miloš Vučević. On će sa 32 godine biti najmlađi ministar u ovom sazivu Vlade.

Tim povodom smo razgovarali s njim i upitali ga da li je to dodatni izazov, a možda i otežavajuća okolnost.

- Imam to zadovoljstvo i izazov da sam sa 32 godine postao ministar i izazov mi nije ništa manji od toga kada sam sa 29 godina postao predsjednik najjače bošnjačke stranke u Sandžaku. Valjda u ovim godinama se ima više hrabrosti za izazovnije poduhvate – rekao je Usame Zukorlić za portal “Avaza”.

Bit će novina

Usame Zukorlić je imenovan u Vladu kao ministar bez portfelja, a moguće je da se to u toku mandata promijeni.

- Još uvijek nije dodijeljena oblast mom kabinetu. Dodjeljuje je premijer, a u ovom trenutku mogu da kažem da će biti novina i na korist glasačima koji su me delegirali na ovaj amanet.

Nova Vlada Srbije je, kao i prethodna, pokazala inkluzivnost prema nacionalnim manjinama. Tako će predstavnik bošnjačke nacionalne manjine Husein Memić (SDP Srbije) biti ministar turizma i omladine, a predstavnik hrvatske nacionalne manjine Tomislav Žigmanov ostati na funkciji ministra za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog. Na pitanje koliko je to važno, Zukorlić ističe:

- Uključivanje manje brojnih naroda u sistem državne izvršne vlasti su tekovine demokratije. Bošnjaci su najbrojnija etnička skupina u Srbiji prema realnom pokazateljima, a SPP njihova najjača stranka. Naše učešće u ovoj i budućim vladama nameće se kao neophodnost, jer u Sandžaku i drugim mjestima gdje žive Bošnjaci u Srbiji ima puno izazova koje moramo rješavati.

Rezolucija o Srebrenici

U posljednje vrijeme svjedočimo pojačanim tenzijama između Srbije I BiH, naročito nakon najava da će se u Ujedinjenim nacijama raspravljati o Rezoluciji o Srebrenici. Upitan šta je izlazak iz ove situacije i kako stabilizirati odnose između dvije države, Zukorlić kaže:

- Ovo nije ni prvi ni posljednji put da se tema Srebrenice nađe u fokusu javnosti dviju država. Smatram da treba da se govori o tome, jer je dijalog jedini način za prevazilazenje poteškoća. Moja uloga u tom ambijentu će biti najteža. Želim biti most pomirenja između dva naroda, jer sam Bošnjak koji živi u Srbiji, čije se srce kida zbog patnje svog naroda koji je preživio najteža iskušenja u ratnoj prošlosti, a s druge strane razumijem strahove srpskog naroda da budu stigmatizirani kroz kolektivnu krivicu, u koju lično ne vjerujem. Individue su odgovorne. Ne može jedan narod ispaštati zbog nečovječnih zlodjela pojedinaca ili grupa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.