NOVI DETALJI

Istraživanje BIRN-a: Oružje korišteno u sukobu na Kosovu povezano sa Srbijom

Analiza fotografija i tragovi naoružanja otkrivaju moguću vezu između naoružane grupe i državnih institucija Srbije

Prema analizi fotografija i tragova naoružanja, postoji moguća veza između ove grupe i državnih institucija Srbije. Anadolija

N. Č./BIRN

9.10.2023

Istraživanje Balkanske istraživačke novinarske mreže (BIRN) otkriva nove detalje o oružju koje su članovi naoružane grupe koristili tokom sukoba u Banjskoj na sjeveru Kosova. Prema analizi fotografija i tragova naoružanja, postoji moguća veza između ove grupe i državnih institucija Srbije.

Analiza oružja

U ranim jutarnjim satima 24. septembra, grupa pod vođstvom Milana Radoičića izvršila je napad na kosovsku policiju u Banjskoj, ubivši jednog policajca, a zatim se zabarikadirala u manastiru Banjska. Ovaj incident izazvao je međunarodnu pažnju i podstakao nagađanja o mogućoj podršci iz Beograda.

Iako su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i Vlada Srbije negirali bilo kakve veze sa ovom grupom, istraživanje BIRN-a sugerira drugačiju priču. Analiza oružja korištenog u sukobu otkriva da je dio tog oružja prošao kroz sistem države Srbije u prethodnih pet godina.

Municija kalibra 7,62x39mm, koja se koristi za automatske puške, proizvedena je 2022. godine u fabrici Belom u Užićima. Fabrika Belom, koja je dio sistema namjenske industrije Srbije, pripada državnom gigantu Jugoimport SDPR. Analiza pokazuje da je mašine za proizvodnju ove municije Belom nabavio od belgijskog proizvođača mašina NLC.

Različite teorije

Pored municije, analiza BIRN-a identifikovala je minobacačke mine i protivtenkovske rakete remontovane u državnim zavodima Srbije. Ove mine i rakete pronađene su u arsenalu Radoičićeve grupe, a tragovi na njima ukazuju na remont u Tehničkom remontnom zavodu u Kragujevcu i Čačku u periodu od 2018. do 2021. godine.

Stručnjaci za naoružanje su iznijeli različite teorije o tome kako je ovo oružje moglo da završi kod Radoičićeve grupe. Neki smatraju da je oružje ukradeno iz vojnih zaliha, dok drugi vjeruju da su ga privatni trgovci oružjem prodali grupi. Bez obzira na to, istraživanje BIRN-a sugeriše da postoji veza između ovog oružja i državnih institucija Srbije.

Ministar odbrane Srbije, Miloš Vučević, negira značaj ovih otkrića, ističući da kosovska policija također koristi oružje proizvedeno u Srbiji.

Ovo istraživanje izazvalo je veliku pažnju i postavilo pitanja o odgovornosti Srbije za podršku Radoičićevoj grupi. Iako istraživanje BIRN-a ne daje konačne odgovore, ono baca svjetlo na kompleksne veze između naoružanih grupa i državnih institucija u regionu.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.