IMAO 13 GODINA

Četiri mjeseca od Kostinog masakra koji je uznemirio kompletan region

Kod njega nema kajanja, ne razumije šta je učinio i vidi se da je zadovoljan jer je na društvenim mrežama za neke postao heroj, rekao je Vučić

Kosta Kecmanović ubio kolege iz razreda. Armin Durgut/PIXSELL

3.9.2023

Prošla su četiri mjeseca od stravičnog zločina koji je počinio 13-godišnji Kosta Kecmanović u beogradskoj školi.

On je napravio spisak za odstrijel, a onda krenuo u krvavi pir u kojem je ubio devet učenika i domara u školi, a ranio nastavnicu još pet đaka. Za taj stravični zločin mu je trebalo oko dvije minute, što govori i o tome da je znao rukovati oružjem.

Isti dan uhapšen

Uhapšen je istog dana nakon što je poslije zločina sam pozvao policiju.

Ovaj slučaj je potresao kompletan region, a nakon njega se počelo pričati o sigurnosti u školi, ali i o tome kako je jedan dječak mogao doći do oružja.

Kosta Kecmanović ne može krivično odgovarati, jer u trenutku zločina nije imao 14 godina, a kako su navodili mediji iz Srbije on je prije masakra pretraživao na internetu da li može odgovarati za djela koja je počinio.

- Po shemi koju je dječak nacrtao, vidi se da je igrao neku vrstu igrice u kojima igrač ima više života. Vidite da kod njega nema kajanja, vidite da ne razumije šta je učinio i da je zadovoljan jer je na društvenim mrežama za neke postao heroj - rekao je o ovom zločinu predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, nekoliko sati nakon masakra.

Otac u pritvoru

Trenutno se Kosta nalazi na liječenju, a njegov otac Vladimir Kecmanović je u pritvoru zbog sumnje u krivično djelo protiv opće sigurnosti, a nakon što je utvrđeno da je sina vodio u streljane da vježbaju gađanje, a svoja dva pištolja i streljivo je ostavio u sefu dostupnim neovlaštenim osobama.

Prostor u kojem je 13-godišnji Kosta ubio devetero učenika i čuvara Osnovne škole "Vladislav Ribnikar" u Beogradu bit će pretvoren u memorijalni centar, a 3. maj će u školama biti obilježavan kao Dan sjećanja i tuge, najavljeno je ranije iz Vlade Srbije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.