KOSOVO

Euleks ojačao svoju policijsku jedinicu sa 23 italijanska karabinjera

Navedeno je da je Rezervna specijalizovana policijska jedinica raspoređena na Kosovo kao odgovor na potrebu Misije da ima dodatne snage na terenu

Italijanski karabinjeri su dio Evropskih žandarmerijskih snaga. Anadolija

A. Č. / Anadolija

9.11.2022

Rezervna Specijalizovana policijska jedinica koja se sastoji od 23 žandarmana italijanskih karabinjera privremeno je raspoređena na Kosovo 8. novembra, potvrđeno je iz Misije Euleks, prenosi, prenosi Anadolija.

Italijanski karabinjeri su dio Evropskih žandarmerijskih snaga (EUROGENDFOR) i stigli su kao pojačanje kapaciteta postojeće Specijalizovane policijske jedinice Misije Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu (EULEX), saopćeno je iz Euleksa.

Navedeno je da je Rezervna specijalizovana policijska jedinica raspoređena na Kosovo kao odgovor na potrebu Misije da ima dodatne snage na terenu i pruži bolju podršku kosovskim kolegama, ako se to zatraži i ako bude potrebno.


Mirno okruženje

- Redovna Specijalizovana policijska jedinica Euleksa, koja se sastoji od 105 poljskih policajaca stacionirana je u Mitrovici i druga je instanca za bezbjedonosni odgovor na Kosovu, čineći dio troslojnog mehanizma za bezbjedonosnog odgovora, u okviru kojeg je Policija Kosova prva instanca za bezbjedonosni odgovor, EULEX druga, a NATO/KFOR treća - piše u saopštenju.

Prethodno je visoki predstavnik za vanjsku i bezbjedonosnu politiku Evropske unije Josep Borrell objavio je da je Euleks policiji stiglo pojačanje kako bi se obezbjedila stabilnost na Kosovu “u ovim napetim vremenima na Kosovu”. 

- Euleks će nastaviti da podržava mirno i bezbjedno okruženje - napisao je visoki predstavnik EU na Twiteru.

Do pojačanja Euleks policije dolazi nakon što su pripadnici srpske zajednice napustili sve kosovske institucije na sjeveru Kosova, uključuju i policiju i sudstvo.

Iz Euleksa je navedeno da se novoraspoređena Rezervna specijalizovana policijska nalazi u Euleksovoj bazi za podršku u Kosovu Polju.

Odluka ostaje na snazi

Iz Euleksa podsjećaju da je ovo drugi put da se Rezervna specijalizovana policijska jedinica raspoređuje na Kosovu, jer je u martu 2022. godine Euleks privremeno ojačao svoju Specijalizovane policijske jedinice Rezervnom jedinicom od 70 žandarma iz Portugala i Francuske. Oni su napustili Kosovo 18. jula.

Evropske žandarmerijske snage su multinacionalne, operativne, unaprijed organizovane, robusne i brzo rasporedive policijske snage.

Svi predstavnici Srba na sjeveru Kosova povukli su se u subotu iz kosovske Skupštine i Vlade, kao iz svih institucija na severu Kosova. Iz Srpske liste je rečeno da njihova odluka ostaje na snazi sve dok Priština ne povuče "jednostrane i protivpravne odluke" o preregistraciji tablica i dok ne formira Zajednicu opština sa srpskom većinom u skladu sa Prvim sporazumom iz Brisela.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.