LIČNOST DANA

Benjamin Burić: Novi trofej

S Flensburgom je bio prvak Njemačke, a sada je stigla i evropska titula

Burić: Od 2018. član Flensburga. Facebook

28.5.2024

Benjamin Burić ponovo je obradovao svoju domovinu. Golman rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine godinama brani na najvišem nivou, sakuplja brojne nagrade, a sada je osvojio i evropski trofej.

Njegov Flensburg je srušio aktuelnog branitelja naslova Fukse Berlin i došao do titule najbolje ekipe Evropske lige. Istina, ove sezone Burić brani manje nego što je navikao, a da se radi o klasnom golmanu, pokazala je vijest da ga želi mađarski velikan Pik Seged.

Prošao je sito i rešeto. Krenuo od Maglaja, pa branio u Izviđaču i Borcu, a onda ga je put odveo u slovensko Gorenje. Potom je prešao u Vecler, njemačkog bundesligaša koji je opisan kao „raj“ za rukometaše s naših prostora.

Popularni Benko je iskoristio priliku, upijao savjete iskusnijih, a onda je 2018. stigao poziv velikog Flensburga. Dva puta je osvajao Bundesligu, a sada je stigao i euro-trofej. Drži i rekord po broju odbrana na jednoj utakmici Bundeslige - 24. Ne treba ni spominjati šta radi na golu reprezentacije BiH s kojom je učestvovao na Svjetskom prvenstvu 2015. i tri evropska prvenstva zaredom. Kada je Benko na golu, svi lakše dišemo.

Burić je rođen 20. novembra 1990. godine u Maglaju. Izvrstan talent i radna etika odvele su ga iz rodnog Maglaja do Creme de la Crem“ svjetskog rukometa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.