PROTESTNA ŠETNJA

Radnici metalske industrije iznijeli zahtjeve: Traže novi kolektivni ugovor i pregovore o povećanju satnice

Prvomajska protestna šetnja kretat će se od Doma sindikata Bosne i Hercegovine prema Udruženju poslodavaca FBiH do zgrade Vlade Federacije BiH

S lica mjestaS konferencije za medije - Avaz
Dnevni avaz
Demonstranti ispred Vlade FBiH - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+26

1.5.2024

Sindikat metalaca Federacije Bosne i Hercegovine održava protestnu šetnju povodom 1. maja, radi iskazivanja nezadovoljstva radnika u metalskom sektoru. 

Prvomajska protestna šetnja kretat će se od Doma sindikata Bosne i Hercegovine prema Udruženju poslodavaca FBiH do zgrade Vlade Federacije BiH.

Glavni zahtjevi Sindikata metalaca FBiH odnose se na povećanje najniže neto satnice u Granskom kolektivnom ugovoru za metalski sektor sa 4,40 KM na 5,68 KM, kao i da u parlamentarnu proceduru budu hitno upućeni Zakon o minimalnoj plati i set fiskalnih zakona.

Ostavili natpise u Vladi. D. Rahmanović / Avaz

11:35 - Ponovo se obratio predsjednik Sindikata metalaca FBiH Almir Salihović.

- Uprkos tome što nas se hvali na sva usta, valjda jer punimo budžete. Ovaj skup i ovi zahtjevi, koje smo kroz Upravni odbor formulisali, idu ka Udruženju poslodavaca Vlade FBiH. Kao što znate, već smo ekoliko puta to naglašavali, zahtjevi su upućeni u septembru, a do danas nije organiziran pregovarački sastanak. Poslodavci su imali UO i Skupštinu, nakon kojih su donijeli zaključke da nema preduslova za preogovore - kazao je. 

11:05 - Radnici metalske industrije iznijeli zahtjeve ispred Vlade FBiH. 

Žele potpisivanje novog radnog kolektivnog ugovora i pregovori oko povećanja satnice. 

Ovo je dočekano aplauzom i povicima. 

- Ne smijemo dozvoliti da radnici metalske industrije budu na rubu egzistencije. Svi znate kolika je potrošačka korpa i koliko možete odvojiti od vaših primanja za normalne uslove za vas i vašu porodicu - navedeno je. 

10:55 - Radnici su stigli ispred Vlade FBiH.

10:20 - Demonstranti se kreću ka zgradi Vlade Federacije BiH.

10:10 - Obratio se i predsjednik Sindikata metalaca FBiH Almir Salihović.

- Kao što znate, ovo je prvi dio naših zahtjeva. Drugi ćemo dostaviti Vladi. Mi ćemo simbolički ostaviti, iako smo im uputili novi dobis za otvaranje pregovora. Naši zahtjevi su istaknuti. Zamolio bih vas da nastavimo dostojanstveno i mirno - rekao je.


10:00 - Radnici iz metalskog sektora okupili su se ispred Doma sindikata u Trgu Prvog korpusa Armije RBiH.

Radnici nose natpise "Stop robovlasništvu, ko će nam penziju zarađivati?", "Smanjite poreze i doprinose, rasteretite cijenu rada" i "Ispunite obećano"

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.