KOMENTAR DANA

Ista pitanja

Ovaj put pitanja ne smiju ostati bez odgovora, jer ova zemlja i u miru gubi svoje ljude, a prosječan stanovnik BiH konstantno živi s traumama

Nermin Sulejmanović. Instagram

Alen Bajramovic

12.8.2023

Tri života ugašena su tokom krvavog pohoda monstruma iz Gradačca koji je, nakon što je shvatio da neće uspjeti pobjeći, pred policijskim službenicima izvršio samoubistvo. Prethodno je pretukao i brutalno likvidirao suprugu, njeno ubistvo uživo prenosio putem Instagrama, a potom hladnokrvno ubio još dvije, a ranio tri osobe.

Svirepo višestruko ubistvo ponovo je šokiralo BiH i po ko zna koji put otvorilo brojna, uvijek ista pitanja. Pitanja koja trebamo postaviti samima sebi, a potom svima čiji je posao da brinu o sigurnosti građana ove zemlje. Ovaj put ta pitanja ne mogu ostati bez odgovora, jer ova zemlja i u miru gubi svoje ljude, a prosječan stanovnik BiH konstantno živi s traumama. Dok istražitelji postepeno sklapaju mozaik strave i užasa, čak i prije službenih informacija, nije teško zaključiti da bh. institucije padaju na istim ispitima.

Prema dostupnim informacijama, počinilac višestrukog ubistva odranije je poznat policiji. Osuđivan je u više navrata za pokušaj ubistva, ugrožavanje sigurnosti i nasilničko ponašanje. U svom posljednjem javljanju putem društvenih mreža priznao je da je i ranije ubijao. Višestruko osuđivana osoba bila je na slobodi i posjedovala oružje. Prijavljivana je za nasilje u porodici, prijetila da će počiniti zlo, ali je i dalje bila na slobodi.

Alen Bajramović. Avaz

Sve to su opasnosti na koje su i mediji, eksperti za sigurnost, kompletna javnost, zbog sličnih zločina i kod nas i u regionu, upozoravali u bezbroj navrata do sada. Zašto se nasilnici, posebno povratnici u izvršenju teških krivičnih djela, drastičnije ne kažnjavaju, zašto se i po izlasku iz zatvora na njih ne primjenjuje drugačiji režim, kako se može desiti da posjeduju oružje, zašto se njihove prijetnje ne shvataju ozbiljno, a istrage iz formalnih razloga obustavljaju? Zašto se blagonaklono gleda na uvrede, prijetnje i promociju nasilja i na društvenim mrežama, pa i poruke podrške tog taloga našeg društva kakve je za vrijeme svog pohoda ubica dobivao?

U državi koja nikada u svojoj historiji nije imala više policijskih agencija, sudova svih nivoa, pa i centara za socijalni rad, zdravstvenih i drugih ustanova, vrijeme je da se konačno nešto promijeni i da se na ovakva iskušenja sistemski, planski i trajno odgovori. Ili da priznamo da smo se pretvorili u Divlji zapad, gdje više nije pitanje hoćemo li, već kada ćemo svjedočiti ili i sami biti žrtve nekog pomahnitalog kabadahije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.