LIČNOST DANA

Didije Dešam: Dirigent sjajnog šampionskog odreda

Sa selektorske klupe predvodio Francuze do jedinog trofeja koji im je nedostajao

Dešam: Preuzeo „Trikolore“ kada su bili osrednji tim. Agencije

Piše: E. Ć.

12.10.2021

Nogometna reprezentacija Francuske slavila je protiv Španije i došla do trofeja osvajača drugog izdanja Lige nacija.

„Trikolori“ su tako postali prva selekcija koja je uspjela objediniti naslove s četiri velika takmičenja - Svjetskog prvenstva, Evropskog prvenstva, Kupa Konfederacija i Lige nacija, a najveće zasluge pripadaju selektoru Didijeu Dešamu (Didier Deschamps).

Iskusni stručnjak je reprezentaciju preuzeo 2012. godine, kada su Francuzi bili daleko od vrha svjetskog nogometa. Ekipa je prolazila kroz smjenu generacija, a onda su mlade reprezentacije iznjedrile nekoliko velikih talenata.

Odjednom je Dešam bio na slatkim mukama. Imao je toliko kvalitetnih igrača da je mogao sastaviti tri moćna tima. Trpio je kritike na svakom okupljanju reprezentacije jer bi preskočio jednog fudbalera, a pozvao drugog, da bi na kraju pokazao da je bio u pravu.

Odlično je ukomponirao veliki broj zvijezda u jednu snažnu cjelinu, koja je s njim na klupi, nakon Mundijala u Rusiji 2018. godine, osvojila i Ligu nacija.

Didije Dešam je rođen 15. oktobra 1968. godine u Bajonu. Nakon uspješne igračke karijere započeo je trenersku. Vodio je Monako, s kojim je došao do finala Lige prvaka 2004. godine, a prije reprezentacije Francuske bio je trener Juventusa i Olimpik Marseja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.