SAD

Presuda Američkog vrhovnog suda u slučaju Trampa: Bivši predsjednici imaju pravo na imunitet

On sada ima određeni imunitet u slučaju 6. januara, čime se ugrožava njegovo suđenje koje je trebalo da se održi prije izbora početkom novembra

Ipak ostaje mogućnost suđenja za privatne tužbe. Facebook

Dž. R.

prije 2 dana

Američki vrhovni sud presudio je da bivši predsjednici imaju pravo na određeni stepen imuniteta od krivičnog gonjenja, dramatično smanjujući vjerovatnoću da će se federalni krivični postupak protiv Donalda Trampa (Trump), po optužbama da je planirao zaustaviti prijenos vlasti, nastaviti prije izbora 2024. godine.

Brojne tužbe

Konzervativna većina suda - kojoj je Tramp pomogao u stvaranju - utvrdila je da su predsjednici zaštićeni od krivičnog gonjenja za službene radnje koje se protežu na "vanjski perimetar" njegove kancelarije, ali bi se mogli suočiti s optužbama koje su ličnog karaktera.

Tramp je optužen da je nadgledao opsežne napore da se ponište izbori 2020., uključujući dvije tačke optužnice za zavjeru radi ometanja potvrđivanja izbornih rezultata, zavjeru radi prevare vlade i zavjeru za oduzimanje prava glasača.

Lažne tvrdnje

Također, među tužbama se nalazi i da je širio lažne tvrdnje o izbornoj prevari, planirao regrutovati lažne izborne liste, vršio pritisak na zvaničnike američkog ministarstva pravde da otvore lažne istrage o izbornoj prevari i vršio pritisak na svog potpredsjednika Majk Pensea (Mikea Pence) da opstruira Kongresnu ovjeru pobjede Džo Bajdena (Joe Biden).

Presuda u slučaju Trampove izborne subverzije bila je jedna od posljednjih koje je Vrhovni sud izrekao u ovom mandatu. Čekajući do kraja, konzervativna većina je igrala na Trampovu korist i pravnu strategiju pokušavajući odgoditi bilo kakvo suđenje što je više moguće.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.