PREDSJEDANJE EU

Sijarto najavio: Usvojit ćemo pregovarački okvir s BiH, otvaramo nova poglavlja pregovora sa Srbijom i Albanijom

Mađarska ulaganja u regiji dosegnula su 2.5 milijardi eura

Mađarski šef diplomacije Peter Sijarto. AP

N. Aj.

prije 4 dana

Mađarska će tokom predsjedanja EU, koje počinje 1. jula, otvoriti nova poglavlja u pristupnim pregovorima sa Srbijom i održati međuvladine pregovore sa svih pet kandidata za članstvo sa zapadnog Balkana, rekao je u srijedu u Parizu mađarski šef diplomacije Peter Sijarto (Szijjarto).

Govoreći na konferenciji Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), Sijarto je rekao da Mađarska, kako bi ubrzala širenje EU na zapadni Balkan, planira također zatvoriti barem sedam poglavlja u pregovorima s Crnom Gorom.

Rekao je i da je plan otvoriti i prva poglavlja s Albanijom te usvojiti pregovarački okvir s BiH, što je prvi korak prema otvaranju pregovora. Mađarska će nastojati i početi "konkretne pregovore s novom, snažno prointegracijski orijentiranom vladom Sjeverne Makedonije".

Integracija tih zemalja u EU je "ekonomski kao i politički i sigurnosni interes Mađarske", rekao je. 

Mađarska ulaganja u regiji dosegnula su 2.5 milijardi eura, a trgovina se od 2010. učetverostručila na više od 7 milijardi eura.

Istakao je da Mađarska također pomaže slanjem stručnjaka i obukom dužnosnika kako bi se lakše snašli u "kompliciranom pristupnom procesu".

Sijarto je rekao da bi središnja Evropa i zapadni Balkan mogli biti "most" između Istoka i Zapada, što je prijeko potrebno "radi povratka saradnje Istoka i Zapada na osnovi uzajamnog poštovanja i moglo bi pokazati put prema izlasku iz trenutačnog turbulentnog kriznog razdoblja."

- Mađarska je spremna preuzeti tu ulogu i podržati zapadnobalkanske države u tome - rekao je mađarski ministar vanjskih poslova.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.