DOK JE BIH NA ČEKANJU

Fon der Lajen: Ukrajina i Moldavija znaju da će njihov put u EU biti rigorozan i zahtjevan

Pregovori o pristupanju osmišljeni su kako bi se kandidati pripremili za odgovornosti članstva

Ursula fon der Lajen. AP

S. S.

25.6.2024

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je kazala da će pregovori o pristupanju Ukrajine i Moldavije EU biti izazovni, ali i prilika, kako za EU, tako i za obje zemlje.

- Put pred nama bit će izazovan, ali također je ispunjen golemim mogućnostima za Moldaviju i Ukrajinu, kao i za cijelu našu EU - rekla je fon der Lajen u video-poruci uoči međuvladinih konferencija o pristupanju s Ukrajinom i Moldavijom.

Poželjela je uspješan početak pregovora koji trebaju pripremiti obje zemlje kako bi mogle preuzeti obaveze punopravnog članstva.

- Oni znaju da će njihov put biti rigorozan i zahtjevan. Pregovori o pristupanju osmišljeni su kako bi se kandidati pripremili za odgovornosti članstva. Zbog toga nema prečaca. U ove pregovore krećemo u snažnom duhu otvorenosti, angažmana i predanosti - istakla je fon der Lajen.

Predsjednica Evropskog parlamenta Roberta Mecola označila je historijskim otvaranje pregovora s dvije bivše sovjetske republike.

- Današnji datum ostat će zapamćen kao historijski. Ovo je važan trenutak koja nas jača i povezuje u jednu porodicu - napisala je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.