ZA VIŠE OD 100 POSTO

Ogroman porast kupovine generatora u Izraelu nakon upozorenja da "nije spreman za rat s Hezbolahom"

Ne možemo garantirati struju u slučaju rata na sjeveru. Bilo bi nemoguće živjeti ovdje nakon 72-satnog nestanka struje

Generator struje. Facebook

Anadolija

prije 7 dana

Nakon upozorenja izraelskog zvaničnika da nisu spremni za pravi rat sa libanskim Hezbolahom, u Izraelu je došlo do povećanja prodaje generatora struje za više od 100 posto, prenosi Anadolija.

Izraelska televizija Channel 12 javlja da su neke kompanija u toj zemlji saopćile je da je na njihovim web stranicama bilo pet puta više pretraživanja generatora nego inače.

Jedna od kompanija je objavila da je u petak zabilježen rast prodaje generatora za 108 posto u odnosu na petak prethodnih sedmica, te navela da se većina prodaje odvijala u gradovima poput Haife, sjevernih regija i Tel Aviva.

- Ne možemo garantirati struju u slučaju rata na sjeveru. Bilo bi nemoguće živjeti ovdje nakon 72-satnog nestanka struje. Nismo spremni jer pravi rat sa Hezbolahom bi uništio električnu mrežu. Lako se može urušiti - rekao je Shaul Goldstein, izvršni direktor kompanije Independent System Operator Company.

Izraelski ministar energetike Eli Cohen je u svom govoru koji je prenosila državna televizija KAN rekao da je Izrael potrošio milijarde šekela da garantuje snabdijevanje električnom energijom i da je malo vjerovatno da će se desiti scenario nestanka struje na nekoliko dana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.