RAST CIJENA

Poslovni čelnici: Evropa mora podsticati veću političku stabilnost

Stagnirajući rast, velike promjene u troškovima energije i politička neizvjesnost nanijeli su štetu konkurentnosti bloka,

Evropska unija. Fena

FENA

19.6.2024

Evropa mora podsticati veću političku stabilnost, smanjiti birokratiju i obuzdati rast cijena energije kako bi preokrenula trend pada stranih ulaganja, saopćila je konsultantska kuća EY u srijedu, na osnovu ankete poslovnih čelnika.

Rast cijena

Evropa se godinama bori s rastom cijena i posljedicama ruskog rata u Ukrajini, što je podstaklo populističko raspoloženje koje je uzdiglo krajnju desnicu na izborima za Evropski parlament i nagnalo je francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da raspiše vanredne nacionalne izbore.

Stagnirajući rast, velike promjene u troškovima energije i politička neizvjesnost nanijeli su štetu konkurentnosti bloka, posebno u poređenju s američkim ekonomskim napretkom, ostavljajući dva najveća ekonomska bloka na svijetu na različitim pozicijama.

Više od 500 anketiranih rukovodilaca rangira političku nestabilnost, uključujući predstojeće izbore, populizam i polarizaciju kao drugi najveći rizik, nadmašen samo povećanim regulatornim opterećenjem.

Francuska istraživanja

Francuska istraživanja javnog mnijenja predviđaju da bi krajnje desničarski Nacionalni skup Marine Le Pen mogao prvi put da pobjedi na izborima 30. juna i 7. jula, čak iako je malo vjerovatno da će osvojiti dovoljno mjesta da samostalno vlada.

To je posljednjih dana uznemirilo finansijska tržišta i povećalo troškove francuskog zaduživanja iz straha da će populistička vlada opteretiti ionako ograničena finansijska sredstva Francuske.

- Kako se geopolitičke i globalne trgovinske napetosti intenziviraju, tvorci evropske politike moraju biti opremljeni da brzo i odlučno reaguju. Pojedinačne države članice moraju biti usklađene u ključnim oblastima, uključujući i to koje industrije treba zaštititi i gdje leže prijetnje - saopćio je EY.

Nestalnost cijena energije

Nestalnost cijena energije mogla bi se smanjiti ulaganjem u bolju infrastrukturu i podsticanjem zelene tranzicije s obzirom na to da se Evropa decenijama previše oslanjala na Rusiju. Birokratija je najveća prijetnja, tvrde čelnici.

- Evropski kreatori politike mogu ublažiti te brige usklađivanjem regulative, ponovnim razmatranjem tempa uvođenja novih propisa i ukidanjem zastarjelih zakona kad god je to moguće - saopćio je EY, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.