DOBIO NAGODBU

Nevin je proveo 37 godina u zatvoru: Za sve je kriva greška policija

Tužan sam zbog porodica koje su toliko dugo čekale kraj priče, kazao je Duboa

Robert Duboa. X

D. H,

13.6.2024

Nakon što je nepravedno proveo 37 godina u zatvoru zbog navodnog silovanja i ubistva, Robert Duboa konačno dobija pravdu. Duboa, koji je osuđen za silovanje i ubistvo 19-godišnje Barbare Grams u avgustu 1983. u Tampi, gradu na Floridi, oslobođen je u septembru 2020. nakon što je DNK dokazima utvrđeno da nije počinio te zločine. Sada, četiri godine poslije izlaska na slobodu, tamošnje gradsko veće izglasalo je kako će Duboa dobiti nagodbu u vrijednosti od 14 miliona dolara.

- Tužan sam zbog porodica koje su toliko dugo čekale kraj priče. Proveo sam 37 godina u zatvoru zbog zločina za koji sam bio potpuno nevin. Ovo se dešava kada se policija fokusira na pogrešnu osobu, izmišlja dokaze koji odgovaraju njihovoj teoriji i ne istražuje kako bi pronašla istinu. Životi su uništeni, a zajednice manje bezbjedne - rekao je Robert Duboiz za CNN.

DNK uzorci su, takođe, naveli istražitelje da povežu ubistvo djevojke sa dvojicom osuđenih zločinaca, Amosom Robinsonom i Abronom Skotom, koji su već služili doživotnu kaznu u zatvoru na Floridi zbog ubistva koje su počinili iste te godine.

- Kredibilitet našeg sistema krivičnog pravosuđa zahtjeva savjesnu tačnost i pridržavanje najviših standarda istrage. Današnja policijska uprava Tampe je svjetlosnim godinama ispred onoga gde smo bili prije četiri decenije u tehnologiji i obuci. Nadamo se da će ova nagodba pomoći Duboi u njegovom oporavku - rekla je Džejn Kastor, gradonačelnica Tampe.

U vrijeme suđenja Duboi, nije bilo nikakvih fizičkih ili posrednih dokaza koji bi povezali osuđenog muškarca s napadom. Pre osude, Dubou su priveli u zatvor, gdje je zatvorski doušnik koji je razgovarao s njim kasnije lažno svjedočio da je Duboa priznao zločin.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.