POLITIČKI MOTIV

Optužen za pokušaj ubistva: Juraju Cintuli prijeti doživotna kazna zbog napada na premijera Slovačke

Napad na slovačkog premijera osudili su lideri iz cijelog svijeta

Juraj Cintula uhapšen na licu mjesta. X

Dž. R.

16.5.2024

Nakon jučerašnje pucnjave na premijera Slovačke Roberta Ficu, uhapšen je i optužen Juraj Cintula za pokušaj ubistva štićene osobe s predumišljajem iz osvete, a prema slovačkim medijima, njemu sada prijeti od 25 godina zatvora do doživotnog.

On je na premijera ispalio pet metaka nakon što ga je zovnuo, a dva su pogodila Fica.

Prve informacije koje su izašle o njegovom stanju su bile da je životno ugrožen, a posebno je bila zabrinjavajuća povreda abdomena. Nakon prve operacije saopćeno je da je stabilno, ali i dalje u ozbiljnom stanju, a danas je odveden na novu operacije i stanje još nije poznato.

Mediiji su jučer prenijeli snimak optuženog Cintule koji je nakon hapšenja izjavio da je pucao u premijera jer se nije slagao s politikom vlade.

- Masovne medije likvidiraju. Zašto se napada Radio televizija Slovačke? Zašto je Mazák (državni sudija) smijenjen? - dodao je Cintula

Napad na slovačkog premijera osudili su lideri iz cijelog svijeta, računajući predsjednicu Evropske komisije Ursulu fon der Lajen (von der Leyen), predsjednika Evropskog vijeća Čarlsa Majkla (Charlesa Michela), mađarskog premijera Viktora Orbana, predsjednika Rusije Vladimira Putina, generalnog sekretara NATO saveza Jensa Stoltenberga, premijerku Italije Džordžiju Meloni (Giorgiju), njemačkog kancelara Olafa Šolca (Scholz) itd.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.