OSTVARILI NAPREDAK

Rusija stigla na 20 kilometara od predgrađa Harkova, Ukrajina minira puteve

Vojni ekspert Jurij Podoljaka navodi da čak ni ruska strana nije očekivala da će prva linija odbrane sjeverno od Harkova biti probijena za jedan dan

Borbe u Ukrajini. AP

S. S.

11.5.2024

Ruske trupe zauzele su prema nezvaničnim informacijama predgrađe sela Lipci i stigle na manje od 20 km od predgrađa Harkova.

Pojedini vojni blogeri navode na Telegramu da su Oružane snage Ukrajine počele da miniraju puteve ka Harkovu i da nakon probijanja prve linije odbrane više nemaju moćna utvrđena područja na jugu oblasti.

Vojni ekspert Jurij Podoljaka navodi da čak ni ruska strana nije očekivala da će prva linija odbrane sjeverno od Harkova biti probijena za jedan dan.

- Naše trupe, uvodeći rezerve u borbu, probile su u subotu ujutru odbranu Oružanih snaga Ukrajine u rejonu naselja Glubokoje i ušle u selo Lipci koje je trebalo da bude bliža pozadina prve linije odbrane. Shvatajući da su na ivici katastrofe komanda Oružanih snaga Ukrajine bacila je u vatru svoju operativnu rezervu, 92. mehanizovanu brigadu, koja se brzo rasporedila pokušavajući da stabilizuje front - navodi Podoljaka i dodaje da su ruske vazdušne snage istovremeno gađale ključne komunikacije i otežale manevre protivnika.

Zauzeli brda

Podoljaka navodi da Rusi imaju Vovčansk na dlanu nakon što su dan ranije zauzeli okolna brda i da stanovnici Harkova već napuštaju grad.

Vojni bloger Ribar navodi da su tokom noći između petka i subote ruske snage napredovale oko tri kilometra i da je juriš nastavljen ujutru. Ruske snage su napadale do dubine od oko 70 kilometara.

Ribar navodi da su ukrajinske snage kod Vovčanska uhvaćene u takozvana kliješta i da je tokom noći razoren i most preko Severskog Donca preko koga vodi glavni put između Vovčanska i Harkova.

- Protivniku je kod Vovčanska nanesen težak udarac pomoću MLRS. Glavni put za njegovu evakuaciju je prekinut kad je X-38ml uništio branu preko Severskog Donca - navodi Ribar.

Ukrajina prema njegovim riječima pokušava da stabilizuje front.

- Neprijatelj je uspio da organizuje odbranu i vodi protivdejstva. Teške borbe se vode. Oružane snage Rusije imaju plan da napreduju u dva pravca i to istočno od Severskog Donca preko Vovčanska i u pravcu naselja Lipci na putu za Harkov - navodi Ribar i dodaje da većina od oko tri hiljade stanovnika nije evakuisana iz Vovčanska.

Ograničeni operativni ciljevi

Institut za proučavanje rata iz Vašingtona navodi da su ruske trupe zauzele nekoliko pograničnih sela u Harkovskoj oblasti i da će narednih dana iskoristiti zauzeti mostobran za intenziviranje ofanzivnih operacija.

- Operacija najvjerovatnije ima ograničene operativne ciljeve, ali je osmišljena da postigne strateški efekat u preusmjeravanju ukrajinske ljudstva i opreme sa drugih kritičnih sektora fronta - navodi Institut za proučavanje rata.

Moskva prema tim navodima namjerava da potisne ukrajinske snage sa granice sa Belgorodskom oblašću i da napreduje ka Harkovu do dometa topovske artiljerije iliti na bliže od 25 kilometara.

- Veoma je vjerovatno da ruske snage imaju rezerve spremne da se posvete intenziviranju ofanzivnih operacija sjeverno od Harkova - navodi se u izvještaju.

Vojni eksperti, međutim, za sada ne vide znake operacije opkoljavanja Harkova velikih razmjera.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.