RASELJENO 7 MILIONA LJUDI

Sud u Africi osudio vojnike na smrt zbog kukavičluka

Više od 100 naoružanih skupina bori se za zemlju i kontrolu nad rudnicima s vrijednim mineralima

Presuda dolazi dok vlada pokušava obuzdati nasilje. AP

D. R.

4.5.2024

Vojni sud u istočnom dijelu Demokratske Republike Kongo osudio je jučer osam vojnika na smrt zbog kukavičluka i drugih zločina povezanih s bijegom s bojnog polja. 

Presuda dolazi dok vlada pokušava obuzdati nasilje i sukobe u području bogatom mineralima, u kojem djeluju mnoge naoružane skupine.

Kongo je martu nakon više od 20 godina ukinuo moratorij na smrtnu kaznu tvrdeći da je onemogućavao da se izdajnike i špijune adekvatno kazni. Organizacije za ljudska prava kritizirale su tu odluku. 

Aleksis Olenga (Alexis), advokat Paluku Olenge, jednog od vojnika osuđenih na smrt, kazao je da njegov klijent nije pobjegao s bojnog polja jer je uhapšen na mjestu na kojem je trebao djelovati.

- Ovo je monstruozna odluka, vjerujem da je moramo odmah osporiti pred visokim vojnim sudom - poručio je advokat za Associated Press. Vojni sud u Gomi, glavnom gradu pokrajine Sjeverni Kivu, oslobodio je tri druga vojnika svih optužbi i pustio ih na slobodu.

Više od 100 naoružanih skupina bori se za zemlju i kontrolu nad rudnicima s vrijednim mineralima. Neki se bore kako bi zaštitili svoje zajednice. Mnoge skupine optužene su za masovna ubojstva, silovanja i druga kršenja ljudskih prava. Zbog nasilja je raseljeno oko 7 miliona ljudi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.