TENZIJE I U AFRICI

Ruski vojnici ušli u američku bazu u Nigeru

Niger se zatim obratio Rusiji za pomoć u borbi protiv islamističkih pobunjenika na jugu zemlje

Ruske trupe u Nigeru. BBC

D. H.

3.5.2024

Ruske trupe raspoređene su u zračnu bazu u Nigeru u kojoj se nalaze američki vojnici, potvrdili su američki dužnosnici. Ovaj potez dolazi nakon što su vladari Nigera naredili SAD-u da povuče vojnike koji su se borili protiv islamskih pobunjenika u regiji.

Ruske snage su prisutne u bazi u Niameju, glavnom gradu Nigera, ali se nisu miješale s američkim trupama, kazali su američki dužnosnici novinskoj agenciji Reuters. Ministar obrane Lojd Ostin (Lloyd Austin) poručio je da Rusi ne predstavljaju "rizik" za američke snage.

Niger je služio kao američka primarna baza

"Rusi su u zasebnom kompleksu i nemaju pristup američkim snagama niti pristup našoj opremi. Uvijek sam usredotočen na sigurnost i zaštitu naših trupa... Ali trenutno, ne vidim značajan problem ovdje u smislu zaštite naših snaga", rekao je Austin novinarima u Honoluluu na Havajima.

Niger se nalazi u afričkoj regiji Sahel, koja se smatra novim globalnim epicentrom grupe Islamska država. SAD se oslanjao na Niger kao na svoju primarnu bazu za praćenje regionalnih džihadističkih aktivnosti, ali su se njihovi odnosi s vladajućim vojnim režimom u zemlji pogoršali .

Niger se zatim obratio Rusiji za pomoć u borbi protiv islamističkih pobunjenika na jugu zemlje. Rusi raspoređeni u zračnoj bazi 101 u nigerskoj međunarodnoj zračnoj luci u Niameyu navodno su vojni instruktori.

Niz zemalja u regiji ojačao odnose s Rusijom

Prema dostupnim informacijama, Rusi su smješteni u krilu koje je blizu kontingenta američkih trupa. Prema Reutersu, ranije ove godine dužnosnici u Nigeru priopćili su SAD-u da će oko 60 ruskih vojnika biti raspoređeno u zemlju.

Nije poznato koliko američkih vojnika se trenutno nalazi u spornoj bazi. Većina američkih vojnika u Nigeru je navodno u bazi u središnjem gradu Agadezu, nekih 750 kilometara sjeveroistočno od Niameya. Odnosi između SAD-a i Rusije naglo su se pogoršali otkako je predsjednik Vladimir Putin pokrenuo potpunu invaziju na Ukrajinu u veljači 2022.

U srijedu su se deseci američkih vojnika povukli iz Čada, nakon što su vojni čelnici zemlje izrazili zabrinutost zbog njihove prisutnosti uoči izbora 6. maja. Nekoliko drugih vojnih zemalja u regiji Sahel također je nedavno ojačalo veze s Rusijom i prekinulo ih s Francuskom, bivšom kolonijalnom silom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.