AMERIČKI DRŽAVNI SEKRETAR

Blinken: SAD odlučan da postigne prekid vatre između Izraela i Hamasa

Čak i u ovim veoma teškim vremenima, odlučni smo da postignemo prekid vatre koji će vratiti taoce kući - i to sada - rekao je Blinken

Američki državni sekretar Entoni Blinken. AP

Anadolija

1.5.2024

Američki državni sekretar Entoni Blinken (Antony) izjavio je u srijedu da je američka administracija "odlučna" da postigne sporazum o prekidu vatre između Izraela i palestinske grupe Hamas, prenosi Anadolija.

Blinken je to izjavio tokom sastanka s izraelskim predsjednikom Isaacom Herzogom.

- Čak i u ovim veoma teškim vremenima, odlučni smo da postignemo prekid vatre koji će vratiti taoce kući - i to sada - rekao je Blinken, prenio je "Times of Israel".

On je, međutim, ponovo okrivio Hamas ukoliko se ne postigne sporazum o prekidu vatre.

- A jedini razlog zašto to ne bi bilo postignuto je zbog Hamasa - rekao je Blinken.

Šef američke diplomatije stigao je u utorak u Izrael, nakon posjete Saudijskoj Arabiji i Jordanu, u okviru regionalne turneje.

Hamas, koji, kako se vjeruje, drži 130 izraelskih zarobljenika, zahtijeva prekid ofanzive Izraela na Gazu u zamjenu za bilo kakav dogovor o zarobljenicima s Tel Avivom.

Prethodnim sporazumom u novembru prošle godine oslobođen je 81 Izraelac i 24 stranca u zamjenu za 240 Palestinaca, uključujući 71 ženu i 169 djece.

Kršeći privremenu odluku Međunarodnog suda pravde, Izrael nastavlja napade na Pojas Gaze gdje je od 7. oktobra prema podacima palestinskih zdravstvenih vlasti najmanje 34.535 Palestinca ubijeno, uglavnom žena i djece, a 77.704 je povrijeđeno.

Izraelski rat je gurnuo 85 posto stanovništva Pojasa Gaze u interno raseljene uz akutnu nestašicu hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno, podaci su Ujedinjenih nacija.

Izrael je pred Međunarodnim sudom pravde optužen za genocid. Privremenom presudom u januaru Tel Avivu je naloženo da zaustavi genocidna djela i poduzme mjere kako bi se osiguralo pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.