SPREMNI POMOĆI

Historijska odluka američkog Kongresa u najavi: Ovo bi mogla promijeniti tok rata u Ukrajini

Zastpunički dom bi trebao u noći na nedjelju po centralnoevropskom mjerenju vremena glasati o konačnom usvajanju paketa pomoći

Ukrajina: Potrebna im pomoć. Anadolija

N. H.

20.4.2024

Zastupnički dom američkog Kongresa, nakon višemjesečnih odgoda, spreman je glasati o paketu američke vojne pomoći Ukrajini i Izraelu, vrijednosti desetine milijardi dolara.

Kako prenosi BBC, oba prijedloga imaju glasne protivnike u Kongresu, a nade o usvajanju tih odluka ovise o krhkoj dvostranačkoj koaliciji koja bi trebala prevladati proceduralne i zakonodavne prepreke.

Majk Džonson (Mike Johnson), predsjednik donjeg doma u kojem republikanci drže većinu, kazaoa je da je odlučan u namjeri iznošenja tog pitanje na glasanje, čak i pod uslovom da to dovede u pitanje njegovu poziciju.

Zastpunički dom bi trebao u noći na nedjelju po centralnoevropskom mjerenju vremena glasati o konačnom usvajanju, a Senat koji drže demokrati mogao bi vrlo brzo odobriti taj paket. Predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) je već obećao dati potpis.

Džonsonov prijedlog paketa pomoći predviđa 60.8 milijardi dolara Ukrajini, 26.4 milijardi Izraelu, te 8.1 milijardi indo-pacifičkoj regiji, uključujući Tajvan.

Zastupnički dom će glasati o svakom paketu pojedinačno, povećavajući mogućnost da će neki dijelovi biti odobreni, a drugi ne.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.