BIVŠI NJEMAČKI KANCELAR

Gerhard Šreder pozvao Francusku i Njemačku da preuzmu inicijativu za rješenje u Ukrajini

Ustvrdivši da treba ozbiljno razmotriti rješavanje sukoba kako bi se spriječilo da razvoj događaja od samog početka krene prema takvim scenarijima

Bivši njemački kancelar Gerhard Šreder. Facebook

Anadolija

28.3.2024

Bivši njemački kancelar Gerhard Šreder (Schroder) izjavio je da se zalaže za pokretanje nove medijacijske inicijative na nivou vlade za pronalaženje rješenja za rat u Ukrajini te pozvao Njemačku i Francusku da preuzmu inicijativu po tom pitanju, javlja Anadolija.

U izjavi za njemačku novinsku agenciju DPA, bivši premijer Šreder ocijenio je "glupostima" nagađanja da bi ruski predsjednik Vladimir Putin mogao započeti nuklearni rat ili napasti zemlju NATO-a na njegovom istočnom krilu.

Ustvrdivši da treba ozbiljno razmotriti rješavanje sukoba kako bi se spriječilo da razvoj događaja od samog početka krene prema takvim scenarijima i kako se ne bi povećala zabrinutost javnosti, Šreder je izjavio da se zalaže za pokretanje nove medijacijske inicijative na nivou vlade u vezi s ukrajinskim ratom.

- Francuska i Njemačka trebale bi preuzeti inicijativu za to. Očito je da rat neće završiti potpunim porazom jedne ili druge strane - rekao je Šreder.

Istaknuvši kako je godinama relativno dobro sarađivao s ruskim predsjednikom Putinom, Šreder je izjavio kako vjeruje da će osobni odnosi biti od koristi u rješavanju vrlo teškog političkog problema.

- Zato mislim da bi bilo pogrešno zaboraviti sve pozitivne stvari koje su se među nama dogodile u politici u prošlosti. Ovo nije moj stil, ne mogu to učiniti - kazao je Šreder, dodavši da bi njegova bliskost s Putinom mogla pomoći pronaći rješenje u Ukrajini kroz pregovore.

Šredera su u Njemačkoj žestoko kritizirali zbog bliskosti s Putinom i rada u nekim ruskim kompanijama nakon ruskog rata protiv Ukrajine. Bundestag je također oduzeo neka posebna prava Schroderu koja je imao kao bivši kancelar.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.