IZRAELSKI MINISTAR

Ben Gvir žestoko kritikovao Bajdena: "Bolje bi nam bilo sa Trampom"

Umjesto da nam da svoju punu podršku, Bajden je zauzet davanjem humanitarne pomoći i goriva, koje ide Hamasu, kazao je

Itamar Ben Gvir. AP

N. H.

4.2.2024

Itamar Ben Gvir, izraelski ministar nacionalne sigurnosti, kritikovao je američkog predsjednik Džoa Bajdena (Joe Biden), naglasivši da Hamas koristi njegovu politiku i da bi za Izrael bilo bolje da je Donald Tramp na vlasti (Trump). 

Izrazio nezadovoljstvo

- Umjesto da nam da svoju punu podršku, Bajden je zauzet davanjem humanitarne pomoći i goriva, koje ide Hamasu. Da je Tramp na vlasti, ponašanje SAD-a bi bilo potpuno drugačije -  izjavio je Ben Gvir u intervjuu za Wall Street Journal.

Njegov komentar je uslijedio nakon što se izraleski ministar odbrane Joev Galant (Yoev Gallant) zahvalio na podršci Bajdenovoj administraciji, koja je od 7. oktobra ubrzala prodaju municije Izraelu vrijednu stotine miliona dolara. 

Također, Bijela kuća je pritiskala izraelskog premijer Benjamina Netanjahua (Netanyahu) da dozvoli da što više pomoći stigne u Pojas Gaze, te da smanje intenzitet svojih operacija. 

Pristup izazvao bijes

Ovaj pristup, uparen sa američkom kritikom na račun poziva Ben Gvira Izraelu da podstakne "dobrovoljnu emigraciju", izazvao je bijes, što ga je navelo da izjavi da Izrael "nije još jedna zvijezda u američkoj zastavi". 

Ben Gvir je u svom intervjuu za WSJ rekao da želi "ohrabriti stanovnike Gaze da dobrovoljno emigriraju u mjesta širom svijeta" koristeći novčane poticaje.

Brojni izraelski parlamentarci, uključujući članove kabineta, zalagali su se za "preseljavanje" Palestinaca iz Gaze, ideju koju je međunarodna zajednica oštro odbacila, a čije provođenje bi praktično predstavljalo ratni zločin.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.