MAĐARSKI PREMIJER

Orban: Mađarska nije htjela da učestvuje u besmislenoj i iracionalnoj odluci o otvaranju pregovora s Ukrajinom

Mađarska ne želi imati udio u ovoj lošoj odluci i zbog toga Mađarska danas nije učestvovala u odluci, rekao je

Viktor Orban. AP Photo/Denes Erdos, File

S. S.

14.12.2023

Nakon što je Evropsko vijeće donijelo odluku da otvori pregovore za pristupanje EU sa Ukrajinom, javnosti se obratio premijer Mađarske Viktor Orban.

On je naveo da su osam sati proveli za pregovaračkim stolom na briselskom samitu.

-  Vodimo veliku raspravu o članstvu Ukrajine u EU. Stav Mađarske je jasan: Ukrajina nije spremna započeti pregovore o članstvu u EU. Potpuno je besmislena, iracionalna i pogrešna odluka pokretati pregovore s Ukrajinom u ovim okolnostima - kazao je.

Dodao je da Mađarska neće promijeniti svoj stav.

- S druge strane, 26 drugih zemalja insistiralo je da se ova odluka donese. Stoga je Mađarska odlučila da tih 26 zemalja krene svojim putem. Mađarska ne želi imati udio u ovoj lošoj odluci i zbog toga Mađarska danas nije učestvovala u odluci - rekao je Orban u ovoj objavio.

Nekoliko sati kasnije, Orban se opet oglasio na platformi X nakon što je postignut dogovor o početku pregovora za članstvo ovih zemalja, države su glasale o tome da se Ukrajini rasporedi 50 milijardi eura pomoći.

Orban iskoristio je trenutak, ali i zakone i pravila te je na ovu odluku stavio veto čime je ona blokirana.

- Sažetak noćne smjene. Veto za dodatni novac Ukrajini. Veto za reviziju višegodišnjeg finansijskog okvira Evropske unije. O ovim pitanjima ćemo razgovarati naredne godine nakon detaljne pripreme - poručio je Orban.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.