RUSKI ZAKONI BLAŽI

Ambasador SAD-a u Mađarskoj zabrinut zbog Orbanovog zakona o zaštiti suvereniteta

Prijedlog Orbanove vlade o stvaranju nove domaće sigurnosne agencije s neograničenim istražnim ovlastima je zabrinjavajući

Viktor Orban. Facebook

N. Č.

6.12.2023

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Mađarskoj, David Presman (Pressman), izrazio je duboku zabrinutost u vezi s najavama mađarskog premijera Viktora Orbana o uvođenju zakona o zaštiti suvereniteta. Posebno je istakao prijedlog Orbanove vlade o stvaranju nove domaće sigurnosne agencije s neograničenim istražnim ovlastima, ocijenivši ga zabrinjavajućim.

Prema riječima Presmana, moguće izdvajanje američkih kompanija i njihovih zaposlenika postaje realnost ukoliko država odluči da se bave tzv. "aktivnostima zastupanja". Ambasador je naglasio da je u poređenju s ovim prijedlogom, ruski zakon o stranim agentima "blag i nježan".

Presman je također komentirao Orbánovo prijateljstvo s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom te odnose s zemljama članicama NATO saveza.

- Sve češće vidimo saveznika koji se oslanja na svoje NATO saveznike, ali se osjeća ugodno ignorirajući interese istih tih saveznika i našeg saveza, čak i tokom ratnih dešavanja u Europi - upozorio je Presman na moguće ozbiljne posljedice takvog ponašanja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.