PROTIV DOGOVORA

Izraelski ministar sigurnosti: "Dali ste Hamasu sve što žele"

Hamas je želio ovu stanku više od ičega, napisao je Itamar Ben-Gvir

Ben-Gvir: Ponavljamo grešku iz 2011.. AP

N. H.

22.11.2023

Izraelski desničarski ministar sigurnosti Itamar Ben-Gvir ponovio je da se protivi bilo kakvom dogovoru s Hamasom o četverodnevnom prekidu vatre, koji bi trebao stupiti na snagu u četvrtak ujutro, te puštanju na slobodu desetina talaca. 

- Hamas je želio ovu stanku više od ičega - napisao je Ben- Gvir na platformi X. 

U dugoj objavi, izraelski ministar sigurnosti je napisao da je Hamas želio pustiti na slobodu žene i djecu koje je držao jer su zbog njih bili izloženi "međunarodnom pritisku". 

- Hamas je zauzvrat htio gorivo, puštanje na slobodu terorista, prekid vojnih operacija i čak zabranu letenja. Sve su to dobili. Prekid vatre će dati Hamasu vrijeme da se opskrbi i preustroji - napisao je Ben-Gvir, dodajući da Izrael ponavlja greške iz prošlosti. 

Referirao se na dogovor iz 2011. koji je kontroverzan u Izraelu sve do danas. Tada je na slobodu bilo pušteno više od 1.000 palestinskih zatvorenika, uključujući vođu Hamasa u Pojasu Gaze, Jahju Sinvara, u razmjenu za izraelskog vojnika Gilada Šalita (Shalit), kojeg je Hamas držao pet godina.

Inače, Ben-Gvir je isključen iz ratnog kabineta premijera Izraela Benjamina Netanjahua (Netanyahu). 

Podsjetimo, Hamas i izraelska vlada su dogovorili četverodnevni prekid vatre i razmjenu 50 izraelskih talaca za palestinske zatvorenike.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.