ŠPANSKI PREMIJER

Sančez će ove sedmice posjetiti Izrael i Palestinu

Sančez je ranije najavio da će jedan od njegovih glavnih prioriteta biti špansko priznanje Države Palestine

Pedro Sančez. AP

Anadolija

20.11.2023

Španski premijer Pedro Sančez (Sanchez) posjetit će Izrael i Palestinu, što je prva njegova međunarodna posjeta otkako je ponovo izabran za čelnika Vlade, prenosi Anadolu.

Brojni sastanci

U četvrtak će se sastati sa izraelskim predsjednikom Isakom Hercogom (Isaac Herzog) i premijerom Benjaminom Netanjahuom (Netanyahu), kao i palestinskim predsjednikom MAhmudom Abasom (Mahmoud Abbas).

Sančez je ranije najavio da će jedan od njegovih glavnih prioriteta biti špansko priznanje Države Palestine i obećao da će se zalagati za isti stav na evropskom nivou.

U ponedjeljak je 900 španskih medicinskih stručnjaka potpisalo peticiju kojom se pozivaju Španija i EU da prestanu sarađivati s Izraelom i pozivaju na hitan prekid vatre.

Prekid diplomatskih odnosa sa Izraelom

U okviru prošle španske vlade, članovi kabineta poput Ione Belara pozvali su Španiju da potpuno prekine diplomatske odnose s Izraelom i sankcioniše njihove lidere.

Sančez će otputovati u Izrael zajedno sa svojim belgijskim kolegom Aleksandrom De Kroom (Alexander De Croo), koji je nedavno osudio izraelske udare na civilno stanovništvo.

Španija i dalje predsjedava Vijećem Evropske unije i zalagala se za to da EU bude domaćin mirovnog samita.

Tradicionalno, prva međunarodna posjeta novoizabranog španskog premijera je Maroku.

Sančez je prošlog četvrtka ponovo izabran za premijera Španije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.