NIZ REAKCIJA

Magazin "Politico" šaljivo prozvao Borelja: Napravili priručnik o tome kako se diplomata ne bi trebao ponašati

Borelj je napravio veliki gaf pri pokušaju da čestita fudbalerkama Španije

Žozep Borelj. AP

N. H. / Politico

27.8.2023

Žozep Borelj (Josep Borell), visoki predstavnik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku, izazvao je niz reakcija svojom izjavom koja se odnosila na fudbalerke reprezentacije Španije.

Nakon osvjanja Svjetskog prvenstva u Australiji, reprezentativke Španije dobila je niz pozitivnih komentara.

Boreljov gaf

Borelj je također bio jedan od onih kojih su im željeli čestitati, ali je njegova izjava, opravdano, naišla na negativne reakcije.

- Sada su naše žene te koje uče da igraju nogomet kao i muškarci, a to je samo po sebi već dobra vijest – rekao je Borelj u izjavi za TVE.

Ugledni magazin „Politico“ je iskoristio gaf Španca da sastavi priručnik o tome kako se jedan evropski diplomata ne bi trebao ponašati.

Izbori u Evropskom parlamentu 2024. godine će povući promjene na rukovodećim funkcijama u Briselu, a to vjerovatno znači i odlazak Borelja.

- Zbog toga, sastavili smo zgodan vodič za onoga ko ga naslijedi na mjestu glavnog diplomate EU. Njegovi gafovi nude korisne lekcije svim budućim diplomatama - napisali su.

Korisni savjeti za političare

Jedan od savjeta nosi naziv "Nemojte čekati dok neprijateljske sile ismijavaju EU".

- Ako se sastajete sa ratobornim šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom, budite spremni dati onoliko koliko dobijete. Nemojte stajati bezbrižno dok čovjek iz Moskve ismijava EU. Nažalost, Borelj je to učinio u februaru 2021. godine. Prelako je propustio da odgovori na dijelove kada je Lavrov kritikovao EU kao nepouzdanog partnera – napisali su.

Drugi savjet nosi naziv "Ne otkrivajte tajne planove za borbene avione".

- Uvijek se pridržavajte scenarija i nikada ne otkrivajte povjerljive i vrlo osjetljive informacije medijima. Nakon što je Rusija započela invaziju, Borelj je izjavio kako EU snabdjeti Kijev borbenim avionima. Diplomate su bile ogorčene što je Borelj javno objavio plan o kojem se razgovaralo iza zatvorenih vrata - podsjetili su.

Treći savjet, zlata vrijedan, glasi - "Ne poredi ostatak svijeta sa džunglom".

- Ni pod kojim okolnostima ne ukazuj na to da bi necivilizovana džungla mogla izvršiti invaziju na EU. Ti nisi Viktor Orban. Borelj je u oktobru 2022. godine izazvao bijes kada je Evropu uporedio sa vrtom, a ostatak svijeta nazvao džunglom - piše Politico.

Četvrti savjet odnosio se na gaf sa nogometašicama.

- Nemojte patronizirati nogometašice. Skandal o seksizmu već je bujao nakon pobjede Španije i to nakon što je predsjednik Fudbalskog saveza Luis Rubijales tokom dodjele medalja poljubio nogometašicu Dženi Hermos (Jenni) - poručili su iz magazina.

Na kraju, peti savjet koji je Politico uputio tiče se objava na društvenim mrežama.

- Ne objavljujte povjerljive dokumente. Dok je bio ministar vanjskih poslova Španije, Borelj je na Twitteru objavio dokument vezan za ekstradiciju od britanskih vlasti. Povjerljivi dokument uključivao je lične podatke o toj temi, uključujući španski nalog za hapšenje i izručenje katalonskog političara iz Velike Britanije - piše Politico.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.