NOVA KONFRONTACIJA

Zvaničnik Hamasa zaprijetio Izraelu: Vaša ekstremistička politika će izazvati sveopći rat u kojem ćete izgubiti

Izjava zvaničnika Hamasa uslijedila je poslije održane sjednice komiteta za sigurnost u Izraelu

Al-Arouri: Zaprijetio Izraelu. Twitter

N. H.

27.8.2023

Zvaničnik palestinske organizacije „Hamas“ Saleh al-Arouri izdao je upozorenje Izraelu da prestane ubijati vođe organizacije i zaprijetio je kako takve aktivnosti mogu dovesti do regionalnog rata.

Izjava zvaničnika Hamasa uslijedila je poslije održane sjednice komiteta za sigurnost u Izraelu, a na kojoj je glavna tema bila situacija na Zapadnoj obali.

Efikasna borba

Ministri su, između ostalog, naglasili da je za efikasnu borbu protiv Hamasa i drugih organizacija potrebno izvršiti atentate na visokorangirane ličnosti ove oranizacije.

- Izrael je odlučio ciljati brojne ličnosti, uključujući i najvišeg vojnog komandanta Hamasa Muhameda Deifa. Oni će svojom ekstremističkom politikom izazvati sveopći rat u regionu. Neki u kabinetu razmatraju akcije poput preuzimanja kontrole nad džamijom Al-Aksa i druge podjele - rekao je Al-Arouri.

Šanse za rat

Visokorangirani zvaničnik palestinske organizacije je naglasio da će se Izrael u toj situaciji suočiti sa porazom.

- Ako dođemo do tačke potpuno konfrontacije, Izrael će se suočiti sa porazom bez presedana u svojoj historiji. Mi smo uvjereni u to. Hamas se sprema za sveobuhvatni rat, a mi pomno razgovaramo o izgledima ovog rata sa svim relevantnim stranama - poručio je zvaničnik.

Odgovor Netanjahua

Al-Arouriju je ubrzo odgovorio i premijer Izraela Benjami Netanjahu (Netanyahu).

- Hamas i ostale iranske grupe dobro znaju da ćemo se svim sredstvima boriti protiv njihovih napora da izazovu teror. Svako ko pokuša da nam naudi, platit će punu cijenu za to - poručio je premijer Izraela.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.