ODLUČNA PODRŠKA

Bajden zatražio još 24 milijarde dolara za Ukrajinu, Trampovci protiv

Zahtjev bi mogao naići na protivljenje Trampovih pristalica u Kongresu

Zelenski s Bajdenom. Instagram

D. H.

11.8.2023

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) zatražio je jučer od Kongresa da odobri gotovo 40 milijardi dolara dodatne potrošnje, uključujući 24 milijarde dolara za Ukrajinu i druge međunarodne potrebe, četiri milijarde dolara za sigurnost granica i 12 milijardi dolara za pomoć u katastrofama. Visoki funkcioner administracije rekao je da su potrebe velike, a Bijela kuća se nada da bi se mogao postići dogovor s Kongresom o zahtjevu koji pokriva samo prvo tromjesečje tekuće fiskalne godine 2024.

No, zahtjev bi mogao naići na protivljenje u Kongresu, gdje neki krajnje desni republikanci - posebno oni koji imaju bliske veze s bivšim predsjednikom Donaldom Trampom (Trump) - žele smanjiti milijarde pomoći koju je Vašington poslao Kijevu otkako su ruske trupe izvršile invaziju u februaru 2022.

Tramp kritizirao finansiranje Ukrajine

Tramp, favorit u utrci za republikanskog predsjedničkog kandidata 2024., oštro je kritizirao podršku SAD Ukrajini u ratu. U julu je 70 članova Zastupničkog doma podržalo neuspješan prijedlog da se ukine finansiranje Ukrajine.

Čelnik većine u Senatu Čak Šamer (Chuck Schumer) rekao je da postoji snažna dvostranačka podrška u Senatu predvođenom demokratima za podržavanje Ukrajine, pomoć Amerikancima pogođenim prirodnim katastrofama i "borbu protiv pošasti fentanila".

- Posljednji zahtjev Bajdenove administracije pokazuje stalnu predanost Amerike pomaganju Amerikancima ovdje kod kuće i našim prijateljima u inozemstvu i trebao bi poslati jasan signal Vladimiru Putinu, kineskoj vladi i drugima o američkoj odlučnosti kada je riječ o odbrani demokracije u svijetu  - rekao je Šamer u izjavi kojom je podržao Bajdenov zahtjev.

"Ima posla koji treba obaviti"

Čelnik republikanaca u Senatu Mič Mekonel (Mitch McConnell) rekao je u izjavi da se raduje razmatranju zahtjeva kako bi "bili sigurni da je potreban i prikladan za očuvanje sigurnosti Amerike, osiguranje granica, podršku saveznicima i pomoć zajednicama u obnovi nakon katastrofa".

Mekonel je snažno podržao pomoć Ukrajini, rekavši da se veliki dio novca troši u Sjedinjenim Državama i navodeći važnost ujedinjenja "demokratskog svijeta" protiv agresije, bilo iz Rusije ili Kine.

Upitan o kritikama republikanaca u Zastupničkom domu da je zahtjev prekršio budžetski dogovor postignut u junu, zvaničnik je rekao da je bilo jasno kada je taj sporazum potpisan da ne isključuje zahtjeve za hitnim finansiranjem. 

- Ima posla koji treba obaviti, ali nadamo se da ćemo se moći ujediniti - rekao je zvaničnik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.